Campus

Apps – Gat in je hand

De meeste studenten weten dat de economische crisis zich vooral op hun bankrekening afspeelt. Rond de 23ste is er een kort herstel, waarna de saldo’s weer kelderen.

Behalve voor diegenen die zich alvast indekken voor de bezuinigingen.


Om je cashflow binnen de perken te houden, moet je hem goed in het oog houden. Niet alleen grote aankopen bijhouden, maar ook op de kleintjes letten. Ongemerkt tellen de kruimels op tot een grote taartpunt uit je begroting. Met Financisto voor Android kun je dit eenvoudig doen.


Voor al je rekeningen maak je een account aan. Als je een goed overzicht wilt krijgen zet je er ook je creditcards, chipknip en contante tegoeden in. Via de Blotter kun je nu transacties invoeren. Studiefinanciering, verzekeringen en andere toeslagen zet je er in als periodieke transacties. Elk type uitgave geef je een eigen categorie. Verschillende soorten grafieken geven je haarfijn inzicht in hoe al je geld binnenkomt en verdwijnt. Merk je dat je veel uitgeeft aan bier of games, maak dan een budget aan en je weet altijd de afstand tot de bodem van je portemonnee.


Bij elke invoer kun je ook je locatie en een foto toevoegen. Erg handig om te traceren waar je een gat in je hand oploopt. Wisselkoersen downloadt hij automatisch voor rekeningen met buitenlandse valuta. Uitgaves voor een vereniging of evenement organiseer je in een project. In een handomdraai staan al je onkosten op een rij.


Met de cashflow onder controle kun je weer met een goed gevoel geld uitgeven. Om contant te betalen moet je alleen nog even pinnen. ATM-NL is een app die in een handomdraai de dichtstbijzijnde pinautomaten op het scherm tovert. Van elke flappentap zie je direct het adres. Naast de lijst is er een kaartmodus. Op de kaart zijn de logo’s van de verschillende banken in de buurt zichtbaar. Helaas is de wandelnavigatie van Google nog niet geïntegreerd.


Waar Financisto uitblinkt in mogelijkheden, is eenvoud het kernwoord voor ATM-NL. Beide apps zijn daarbij zeer doeltreffend, en daardoor zijn het blijvertjes.

AAG-lid Robert Sloof schetste in zijn afscheidspraatje nog eenmaal kort de geschiedenis van zijn fractie. Hoe het begon in de jaren zeventig toen studenten op de barricaden klommen en zeggenschap voor zichzelf opeisten. En hoe de partij de afgelopen jaren steeds kleiner werd.
Dat was een zichzelf versterkend effect. Immers, hoe minder zetels de fractie kreeg, hoe minder ze zich kon profileren en stemmers kon trekken. “Het enige dat we het afgelopen jaar nog konden doen, was Oras scherp houden”, zei Sloof.
Al benadrukte hij ook dat de twee tegenpolen Oras (corporaal) en AAG (links) naarmate de jaren vorderden één pool werden. “In de sr moesten wij als één raad tegenover en met het cvb werken.” In die zin is het volgens Sloof wellicht beter als AAG geen opvolger krijgt. “Je kunt beter verenigd zijn dan verdeeld.”
Niet alleen AAG nam donderdag afscheid. Ook de oude Oras-fractie zat voor het laatst tegenover het college van bestuur. Aan het einde van de overlegvergadering zei cvb-lid Paul Rullmann dat dit een ‘gevaarlijk slimme raad’ was geweest, die vaak had geprobeerd hem uitspraken te ontlokken die hij niet wilde doen en die hem geregeld vragen had gesteld waarop hij het antwoord moest laten nazoeken. “Ik heb het een paar keer heel warm gehad.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.