Campus

Altijd zo geweescht – Delftsche efficiëntie

Tradities genoeg bij de ‘oudste en geilste rugbyclub van Nederland’, zoals de Delftsch Studenten Rugby-Club (DSR-C) zichzelf graag afficheert. Een van de merkwaardigste is het stukslaan van verworven ‘prijsbekers’.

Sinds de oprichting in 1918 worden alle gewonnen trofeeën op tafel uitgestald, tijdens een ALV of ELV (ereledenvergadering). “Bekers die opgeruimd dienen te worden en wel in een kist”, vertelt bestuurslid Crispijn Huijts. “Om ervoor te zorgen dat ze allemaal in de kist passen, minimaliseren we de grootte van deze prijsbekers. Elke nieuw gewonnen beker wordt traditioneel verkleind met behulp van een mokerhamer. We slaan de beker plat en voegen hem toe aan de collectie. Op deze manier passen we een stukje Delftsche efficiëntie toe, waardoor we toch iedere gewonnen beker evenveel eer kunnen geven middels een plekje op de tafel en in de kist.”
De ereleden bieden de beker tijdens een vergadering aan het bestuur aan, om hem vervolgens klein te slaan. “Met de hamer of met de voeten, maakt niet uit met wat. Hierbij wordt uiteraard hard gezopen. Tevens brengt het stukslaan van de beker een hoop kabaal met zich mee. Mooier worden ze er inderdaad niet van, wel praktischer. En als de kist vol raakt dan zorgt God ervoor dat hij weer een beetje leeg raakt, door bijvoorbeeld een kleine brand of een plotselinge verdwijning.” De kist is sinds het begin in gebruik. “Voor een ALV of ELV halen we de trofeeën eruit. Na de vergadering gaat alles weer, zonder veel gedoe, terug de kist in. Als de spullen niet meer in de kist passen, worden ze nog kleiner geslagen.” 

AKO-literatuurprijswinnaar Doeschka Meijsing wordt in 2009 gastschrijver aan de TU Delft. Meijsing voegt zich hiermee tussen A.F.Th. van der Heijden (2008), Tommy Wieringa (2007), Arnon Grunberg (2005) en Hugo Brandt Corstius (2003). Op donderdag 16 april wordt het gastschrijverschap geopend met een openbare lezing. Daarna volgt een zesdelige masterclass voor studenten. Donderdag 28 mei sluit Meijsing het gastschrijverschap af met de Vermeerlezing. Overkoepelend thema is dit jaar ‘Het huis van de herinnering’.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.