Campus

Altijd achter de hand

Je handtekening en de verlangens van je vrienden, familie en lovers; ze passen prachtig in een appje.
Een geschreven handtekening, heb jij ‘m nog? Met een DigiD, een cvc-code op je creditcard en persoonlijke inloggegevens voor internetbankieren is hij praktisch niet meer nodig.

Toch zijn er incidenten en instanties die opeens toch om zo’n krabbel vragen. Paniek! Want behalve die krabbel (hoe zette je die ook alweer?) heb je óók een envelop, postzegel en – zucht – gang naar de brievenbus nodig. Het was natuurlijk een kwestie van tijd tot iemand daar een app voor bouwde. En dat gebeurde meerdere keren, en tijden geleden alweer. Maar Sign Now – waarmee je je handtekening onder elk digitaal document kunt plaatsen – is gratis, én uitgebreider dan zijn voorgangers. Handtekening van een ander nodig? Geen probleem: vanuit de app kun je iemand uitnodigen om een document te ondertekenen. De vraag is een beetje hoe vaak je de app echt nodig zult hebben. Maar die ene keer dat je wanhopig zoekt naar een envelop en postzegel, zul je maar wát blij zijn met dat kleine, subtiele icoontje op je smartphone.


File dan trouwens meteen even de kledingmaten en cadeauwensen van je geliefden. Ook zoiets wat je zelden nodig hebt, maar waarvan je wel zo blij bent dat je ze hebt wanneer de situatie zich aandient. In de lingeriezaak bijvoorbeeld. Want droeg ze nou, 75A of 85E? Eigenlijk is de app gewoon een community waarin je je eígen verlanglijst invoert, waarop anderen kunnen inloggen. En dat is misschien nog wel het handigst, want die ongewenste kerstcadeautjes die je zelf ontving, behoren daarmee definitief tot de geschiedenis. 

De banen verdwijnen vanwege de herijking. De terugloop is gelijkmatig verdeeld over de diensten. Die moeten efficiënter werken, indikken en dingen samen of niet meer doen.

Zo sluit de universiteitsbibliotheek (UB) de facultaire dependances, op die van Bouwkunde na omdat die voldoende groot is. De centrale UB koopt voorzichtiger in. Het library learning centre blijft niet meer ’s avonds open indien daar geen geld voor wordt gevonden.

De dienst facilitair management en vastgoed blijft het pand aan de Rotterdamseweg 380 huren, omdat door verbouwing bij Technische Natuurwetenschappen (TNW) komend jaar 23 zalen minder beschikbaar zijn. Daarom wordt ook het tien-urenrooster vaker ingezet. Door ateliertafels terug te plaatsen bij Bouwkunde komen grote onderwijszalen aan de Drebbelweg 35 vrij.

Nieuwbouw staat stil. Op de agenda staan nog wel TNW, de renovatie bij Civiele Techniek en Geowetenschappen, verduurzaming van Bouwkunde, en het Learning Centre.

De dienst ict levert minder maatwerk (zoals speciale applicaties) en focust op standaardisatie. Laptopgebruik bij studenten wordt gestimuleerd.

Onderwijs & Studentenzaken heeft de sportkaart dit collegejaar duurder gemaakt. Medewerkers betalen vijftig euro meer. Studenten betalen 2,5 euro (zonder fitness) of vijf euro (met fitness) meer. Het onderwijs gaat strenger om met regels omdat iedere uitzondering geld kost.

De dienst marketing & communicatie gaat minder naar beurzen voor werving van internationale studenten, maar gebruikt hiervoor internet. Ze doet ook minder aan werving van promovendi en concentreert zich meer op alumni en fondswerving. Verder wordt er minder uitgegeven aan evenementen. Het Zomerfestival wordt sober.

De UD gaat met de faculteiten in gesprek over de zogeheten Dienstverlenings Overeenkomsten (DVO’s). Welke diensten van de UD zouden er in een basispakket moeten komen en waar gaan faculteiten voortaan extra voor betalen?

Ook wordt met faculteiten gesproken over financiering van projecten. Bijvoorbeeld via het Platform Bèta Techniek, ict-potten en sponsoring door bedrijven.

Een ander punt binnen de UD is samenwerking tussen de diensten. Nagedacht wordt nog over bundeling van juridische zaken. Zo zitten er arbeidsjuristen bij de dienst Human Resources, maar zit de algemene juridische dienst bij Bestuurlijke Ondersteuning.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.