Education

Academische Jaarprijs verleden tijd

De Academische Jaarprijs houdt er mee op. De prijs heeft zijn doel bereikt en bovendien is het geld op, laat de stichting weten.


De prijs ter waarde van één ton werd sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die hun onderzoek bij een groot publiek onder de aandacht willen brengen. In 2013 ging de cheque naar een team van de Universiteit van Amsterdam voor een app waarmee iedereen vogels kan volgen en registreren. Het jaar daarvoor werd de cheque uitgereikt aan Leidse onderzoekers die met behulp van opzetstukjes voor de iPhone een grootschalige fijnstofmeting organiseerden in heel Nederland.


Maar de prijs is niet langer noodzakelijk, concludeert de stichting. Er is veel meer media-aandacht voor wetenschappers dan acht jaar geleden en wetenschappers zouden bovendien zelf steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om over hun onderzoek te vertellen.


Maar geld speelt ook een rol. Bezuinigingen bij de organisatoren (wetenschapsfinancier NWO, NRC Handelsblad, de KNAW en VPRO/NTR) en teruglopende sponsorinkomsten maken het steeds moeilijker om het financieel rond te krijgen. De prijs van 2013 was de laatste.
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.