Education

Aangifte tegen partner weggepeste student

Een voormalige huisgenoot van de weggepeste student Bram Tielen heeft aangifte gedaan van bedreiging door de partner van Tielen. Dat bevestigt burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland.

Student werktuigbouwkunde Bram Tielen (18) schreef vorige maand op Facebook hoe hij door zijn vijf huisgenoten in Schipluiden werd weggepest vanwege zijn seksuele geaardheid. Ze waren er volgens Tielen achter gekomen dat hij een relatie heeft met een man die ouder is en hadden gezegd dat ze dat ‘vies en smerig’ vonden en daarom niet met hem in één huis wilden wonen.

De burgemeester bevestigt dat hij Tielen en zijn partner daarna tot twee keer toe had uitgenodigd voor een gesprek, maar dat dit werd afgeslagen. Rodenburg vond dat vreemd. Wel heeft hij gesproken met de huisgenoten. In zijn weekboek schrijft Rodenburg dat er ‘van bewust pesten geen sprake is geweest’ en dat er ‘geen aversie is tegen homo’s.’ Alleen het leeftijdsverschil zou de bottleneck zijn geweest.

De partner van Tielen zou bedreigingen hebben geuit. Hij is niet bereikbaar voor commentaar. De politie bevestigt dat er door een van de studenten aangifte is gedaan, maar wil daar inhoudelijk niets over kwijt. Er wordt nog onderzocht of er sprake is van strafbare feiten.

In tegenstelling tot wat De Telegraaf schreef, is er wel degelijk contact geweest tussen het college van bestuur van de TU Delft en Tielen. Collegelid Anka Mulder heeft ook met diens voormalige huisgenoten gesproken. “Die gesprekken zijn en blijven tussen mij en hen, maar ik wil wel kwijt dat ik heb gezien dat dit een enorme impact heeft op jonge mensen. Beide partijen hebben me verteld dat ze het liefst willen dat deze zaak weer snel tot rust komt, zodat ze hun normale leven weer kunnen oppakken.”

Mulder zegt diversiteit ‘heel hoog op de agenda’ te hebben staan. “De TU staat open voor alle mensen met talent, ongeacht hun achtergrond, geaardheid of overtuiging. Ik heb daarover met veel studenten en collega’s gesproken en ben blij om te merken dat die overtuiging zeer breed wordt gedeeld. Het blijft nodig dat we daar voortdurend aandacht voor vragen.”

Dat er in de homoscene ondertussen grote vraagtekens worden gezet bij de vermeende discriminatie van Tielen, zoals De Telegraaf schrijft, lijkt niet te kloppen. “Ongeacht de bedreiging denk ik dat het verhaal van Bram nog steeds oprecht is”, zegt voorzitter Bram van Meurs van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH). “Wij zetten er geen vraagtekens bij. Beide zaken moeten onderzocht worden: de bedreiging en het verhaal van Bram.”

Van Meurs zegt ook dat het niet klopt dat Tielen weigerde mee te werken aan een actie van DWH om hem te steunen. “Bram stond er achter en wilde meewerken, maar we konden niet genoeg draagvlak vinden.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.