Ongecategoriseerd

​29 Europese beurzen voor jonge wetenschappers

Nederland ontving dit jaar 29 Europese onderzoeksbeurzen voor jonge wetenschappers, drie minder dan vorig jaar. Alleen grote landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sleepten er meer in de wacht.

De starting grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks verdeelt, zijn bedoeld voor jonge wetenschappers met twee tot zeven jaar onderzoekservaring na hun promotie. In totaal werden er 2935 voorstellen ingediend en 325 gehonoreerd (elf procent). Totale waarde: 485 miljoen euro, 56 miljoen meer dan vorig jaar.

Met de beurzen, die oplopen tot anderhalf miljoen euro, kunnen de uitverkoren wetenschappers een eigen onderzoeksteam opzetten. Daardoor kunnen er naar schatting nog eens duizend postdocs en promovendi aan de slag. Net als in voorgaande subsidierondes is dertig procent van de laureaten vrouw.

In Nederland gingen de meeste beurzen dit jaar naar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam: zeven in totaal. De Universiteit Utrecht telt vier laureaten, evenveel als vorig jaar. De TU Delft, vorig jaar nog koploper met zeven beurzen, sleepte dit jaar twee grants in de wacht.

Opvallend is het grote aantal beurzen voor Duitsland: 61, tegen 47 vorig jaar. Daarmee streven de oosterburen de Britten voorbij, die het met 59 grants, elf meer dan vorig jaar, toch ook niet slecht deden. Ook Frankrijk doet goede zaken met 46 beurzen tegen 29 in 2015.

Nederland blonk vooral uit in de sociale wetenschappen en humaniora en wat minder in de bèta en techniek. Vorig jaar was dit juist andersom.

HOP, Irene Schoenmacker

Nederland ERC- starting grants 2016

Naam

Aantal

Universiteit van Amsterdam

7

Universiteit Utrecht

4

Universiteit Leiden

3

Universitair medisch centrum Groningen

3

Universiteit Twente

2

Vrije Universiteit

2

Radboud Universiteit Nijmegen

2

Technische Universiteit Delft

2

Tilburg University

1

Technische Universiteit Eindhoven

1

Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie Utrecht

1

Leids universitair medisch centrum

1

Totaal:

29

Bron: European Research Council29 Europese beurzen voor jonge wetenschappers

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.