Education

153 miljoen voor toponderzoek

Zes groepen wetenschappers krijgen 153 miljoen euro om onderzoek te doen naar onder meer immuunziekten, klimaatverandering, en microbiologische processen. De beurzen uit het prestigieuze Zwaartekrachtprogramma worden vandaag uitgereikt.


De veertig wetenschappers die samenwerken in de zes groepen kunnen maximaal tien jaar onderzoek financieren van de beurs die ze krijgen. Het ‘laagste’ bedrag is 19,9 miljoen euro, het hoogste 31,9 miljoen euro. Het zijn enorme beurzen. Ter vergelijking: de winnaars van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinozapremie, krijgen 2,5 miljoen euro voor hun onderzoek.


Het geld komt van het ministerie van OCW en wordt verdeeld door een internationale beoordelingscommissie van NWO. Minister Bussemaker: “Dit zijn wetenschappers waar Nederland trots op kan zijn, ze behoren tot de wereldtop. De zes teams laten zien dat je met samenwerking op het hoogste wetenschappelijke niveau baanbrekend onderzoek kunt doen dat de levens van velen kan verbeteren.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.