Net zoals in de grootste delen van Nederland zit de Delftse woningmarkt op slot. De gemeente hoopt daar wat aan te doen door startersleningen te verstrekken aan mensen tussen de 18 en de 35 jaar die waar dan ook in Delft hun eerste woning willen kopen.
Voorheen waren startersleningen alleen beschikbaar voor starters die een huis wilden kopen op de nieuwbouwlocatie Harnaschpolder. Veel mensen, onder wie onderzoekers of pas-afgestudeerden van de TU, willen echter liever in of dichterbij het centrum wonen. De gemeente komt hen nu tegemoet.
De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen bij een gewone bank. De lening bij de gemeente kan maximaal veertigduizend euro bedragen. De eerste drie jaar zijn aflossingsvrij, de rente is marktconform.
De gemeente Delft zet ook het zogenoemde ‘erfpachtinstrument’ in om starters de kans te geven een huis te kopen. Kopers hoeven dan de grond waarop hun woning staat niet te kopen, waardoor zij een lagere hypotheek af kunnen sluiten. Kopers betalen in plaats daarvan grondhuur.
Delft denkt hiermee de woningmarkt een impuls te kunnen geven. De gedachte daarbij is volgens een woordvoerder ‘dat iedere woningverkoop meerdere woningverkopen en verhuringen in de stad in gang zal zetten’. Hij verwijst belangstellenden naar de Woonwinkel in de Harnaschpolder.
Geen financiële problemen
Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems en directeur van het onderzoeksinstituut OTB, komen de startersleningen ‘er erg goed uit’ als instrument. Het is in zijn ogen één van de beste regelingen om starters te ondersteunen, omdat mensen er niet van in financiele problemen raken en het hier in tegenstelling tot een simpele subsidie gaat om een ‘revolving fund’: het geld komt weer terug.
Boelbouwer: “Belangrijk om te weten is, dat er na drie jaar een toets plaatsvindt van iemands inkomen. Als je inkomen niet stijgt, hoef je niet te gaan afbetalen. Als uiteindelijk na vijftien jaar het inkomen nog niet is gestegen, wordt de lening zelfs kwijtgescholden. Maar dat komt zelden voor.”
Niet voor niets heeft de hoogleraar de gemeente Delft geadviseerd dit te doen, toen hij werd gebeld voor advies. “Je brengt er mensen niet mee in problemen, en het is niet kostbaar voor de gemeente. Bovendien breng je er een hele verhuisketen mee op gang wanneer iemand een bestaande woning koopt.”
Comments are closed.