De afgelopen twee jaar zat Sieger Burger (33) voor de internationale noodhulporganisatie Medair in een uithoek van Afghanistan. Daar ging de civiel ingenieur met low tech-oplossingen de droogte te lijf.
“Hier in Nederland kan ik zomaar de deur uitgaan.” TU-alumnus Sieger Burger verbaast zich over de meest normale dingen sinds hij in april terug is uit Afghanistan. Hoewel Burger met baard en Afghaanse kleding door kon gaan voor een local, mocht hij tijdens zijn maanden in de hoofdstad de beveiligde poorten van zijn compound alleen na de nodige voorbereidingen uit.
Burger was vooral tijdens de strenge winters in Kaboel, de rest van de tijd zat hij in de geïsoleerde en veiligere Bamyan-provincie. Die zelfs door de Taliban vergeten uithoek wordt geteisterd door droogte, verergerd door overbegrazing en bomenkap. “Overstromingen, droogte en vegetatie zijn nauw-gerelateerd”, vertelt Burger. “De vegetatiedekking loopt terug. Regent het, dan zijn gauw overstromingen, opgevolgd door droogtes. Want het water wordt niet vastgehouden.”
Burger legde onder meer greppels en dammetjes aan, die water moesten vasthouden en vertragen. “Ik probeerde de lokale mensen te leren over deze low tech-oplossingen. Dat is moeilijk, want basale kennis ontbreekt. Maar zij moeten ermee verder kunnen als wij weg zijn.”
Burger studeerde in 2005 af voor zijn studie integraal waterbeheer. Aan Delft heeft hij vooral zijn analytisch vermogen overgehouden, vertelt hij. Na zijn studie ging Burger aan de slag bij bouwbedrijf Heijmans. Daar begon hij met stedelijk waterbeheer, maar werd uiteindelijk eindverantwoordelijk voor het waterontwerp van grote verbredingsprojecten op verschillende stukken van de A2, de A7 en de A50. “Heel leuk, want elke situatie was anders. Water heeft raakvlakken met de ondergrond, de vangrail, lichtmasten, asfalt.”
Na vijf jaar Heijmans wilde Burger iets nieuws. Het buitenland trok altijd al en toen kwam de vacature van Medair voorbij. Ook tijdens zijn stage en voor zijn afstuderen was hij al weg geweest, respectievelijk naar Kenia en Iran. In Kenia werkte hij aan oplossingen voor de droogte in de Sahel. In Iran werkte hij mee aan een model dat overstromingen van de Helmand-rivier moest voorspellen.
De afwisseling tussen werken in het bedrijfsleven en de noodhulp bevalt Burger goed. “Ik ben blij met die vijf jaar Heijmans. Daarna was het mooi om mijn kennis toe te kunnen passen voor de minderbedeelden.” Zijn volgende baan is waarschijnlijk in Nederland, maar Burger heeft sinds zijn terugkeer uit Afghanistan eerst een sabbatical van vier maanden ingelast. Even bijkomen van twee energie slurpende jaren.
Naam: Sieger Burger
Woonplaats: Utrecht (tijdelijk)
Burgerlijke staat: ongehuwd
Baan: geen (sabbatical)
Salaris: geen
Dit artikel verscheen deze week in Delft Integraal
Comments are closed.