Hij een rising star. Chemisch technoloog dr.ir. Ruud van Ommen (TNW) prijkt op het lijstje rising stars and young nanoarchitects in materials science van 2013 van de Royal Society of Chemistry.
Van Ommen coat nanodeeltjes waardoor ze nog beter als katalysator fungeren. Zo wist hij bolletjes van titaandioxide te voorzien van nanoclusters platina. Dat deed hij niet in vacuüm, zoals gebruikelijk is, maar bij atmosferische druk. Hierdoor kan het proces makkelijker opgeschaald worden.
ESA wil in 2022 een satelliet naar de manen van Jupiter sturen. Maar welke route kan die satelliet het beste volgen? Om dat te bepalen heeft Guido de Croon (L&R) samen met collega’s van ESA een rekenmethode (een zogeheten evolutionaire computatiemethode) ontwikkeld. Deze stippelt de route uit waarbij de satelliet optimaal gebruikmaakt van de continu veranderende posities van de hemellichamen. Voor zijn werk heeft het team de prestigieuze ‘Humies’- award gekregen.
Het kan nog kleiner. Onderzoeker Bart Remes (L&R) en zijn team van het micro aerial vehicle laboratory hebben ’s werelds kleinste ‘open source’ automatische piloot voor kleine onbemande vliegentuigen gebouwd en getest. De piloot heet Lisa/S, weegt 1,9 gram en meet vier vierkante centimeter. Ze is dertig gram lichter dan haar voorganger. Met een kleinere automatische piloot kunnen deze kleine vliegende robots langer in de lucht blijven, passen ze in smallere ruimtes en kunnen ze meer gewicht dragen, van camera’s bijvoorbeeld.
Comments are closed.