Education

Plastic beker voortaan taboe in TU-kantines

‘Wij drinken melk uit een beker. En jij?’ Dat meldden borden in de kantine van Industrieel Ontwerpen afgelopen weken, waarna bezoekers vervolgens alleen plastic bekers naast de melktap vonden. Foutje van Sodexo.


Martijn Tijssen, medewerker bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica ergerde zich er de afgelopen weken mateloos aan: ‘het pretentieuze duurzame imago’ van Sodexo, zoals hij het noemt. Vanwege de zomersluiting van veel faculteitsrestaurants kocht hij dagelijks een pakje karnemelk bij het restaurant van Industrieel Ontwerpen en het eerste wat hem daar opviel, was onderstaand bord.


De kleine lettertjes melden: ‘Melk wordt vanaf heden in bekers aangeboden. Wist u dat we op deze manier 5 miljoen verpakte bekertjes minder weggooien op jaarbasis? Daarnaast stimuleren we zoveel mogelijk de biologische melk op al onze locaties.’


Een paar meter verderop staat een tapautomaat met melk en karnemelk. Biologisch weliswaar, maar… met alleen stapels plastic bekertjes ernaast. “Een stenen beker heb ik er nog niet gezien”, zegt Tijssen. “Weg met Sodexo, het is tijd voor een echt groene en service gerichte cateraar.”


Toch eens even navragen hoe dat zit. Volgens de dienst facilitair management en vastgoed klopt het gebruik van plastic bekertjes door cateraar Sodexo niet, omdat het ‘niet in lijn’ is met de visie die de TU heeft op duurzaamheid. “De poster waarop Sodexo promoot met mokken te werken, hoort bij een geheel andere melkformule die we hier op de campus niet hanteren”, zegt Karin de Mooij van communicatie. De cateraar heeft aangegeven de borden weg te halen.


Per 1 september (en bij de aula, IO en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek al per direct) zullen overal op de campus de bruine, kartonnen Fair2Food wegwerpbekers te vinden zijn. Volgens De Mooij gaat het om duurzaam wegwerpservies en –bestek en scoort dit het best in gebruiksvriendelijkheid.


Lunch, diner en in dit geval melk, is voortaan zo verpakt dat het gemakkelijk is mee te nemen, naar buiten en naar de nieuwe picknicktafels. “Bijkomend voordeel: geen overbodig gebruik van servies en andere materialen en minder geluid veroorzaakt door het opruimen van servies of de afwasinstallatie”, aldus De Mooij.


Dorstige campusbewoners horen hier vanaf nu dus geen plastic bekers meer tegen te komen.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.