Campus

Feesten op techniek

De TU nerdy? Integendeel: een smeltkroes voor techniek, muziek en theater zul je bedoelen. Tijdens het International Festival of Technology, van 1 tot 5 juni, kun je los op hits van Jett Rebel en je verbazen over de nieuwste operatietechnieken, zuinige auto’s en efficiënte windmolens.

Vijfdaags festival
Het International Festival of Technology is een nieuw jaarlijkse festival dat het Zomerfestival vervangt. Het Zomerfestival was jarenlang een groot succes, met topartiesten en duizenden bezoekers. Vanwaar deze verandering?

“We willen een betere mix krijgen van muziek en techniek”, vertelt projectleider Karlijn de Wit. “Er was in de voorgaande jaren wel aandacht voor techniek, maar dan toch vooral in de randprogrammering. Dit jaar vindt er een kanteling plaats. Er komt nu veel meer aandacht voor techniek.”

“Daarnaast vinden er rond deze tijd tal van activiteiten plaats”, vult haar collega Mick de Witte aan. “Optredens, de bouw van de bierkrattenbrug en lezingen. Met het International Festival of Technology bundelen we de activiteiten. We doen er een strik omheen.”

Ook nieuw aan het International Festival of Technology is dat het een samenwerking is van de TU Delft met De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, gemeente Delft en Ondernemersfonds Delft (gebied 11).

Bierkrattenwedstrijd
Bierkrattenwedstrijd

Bierkrattenwedstrijd

Campus
1 t/m 5 juni
Je kunt er niet omheen. Een opstapeling van achtduizend kratten bier vormt de toegangspoort voor de festivaldag A day of Wonder op 5 juni. De poort, met een overspanning van 26 meter, is een creatie van studievereniging Gezelschap Practische studie. Woensdag 3 juni plaatsen de studenten het laatste krat. Dan weten we of het record voor de grootste overspanning van bierkratten weer naar Delft gaat. De TU Eindhoven is momenteel kampioen met een overspanning van 19,8 meter. Yorick Ligthart van Practische Studie heeft er vertrouwen in. “We hebben de poort uitvoerig doorgerekend. Zelfs de windbelasting hebben we meegenomen. Het moet echt gaan stormen wil het mis gaan.”

Proefschrift poëten Bauke Steenhuisen en Jan Beuving
Proefschrift poëten Bauke Steenhuisen en Jan Beuving

Proefschrift poëten Bauke Steenhuisen en Jan Beuving

Café Barbaar, St Agathaplein 4
Dinsdag 2 juni om 12.00 uur en om 20.00 uur

O Newton
Er balanceren ballen op een rij.
De eerste ketst en slingert even flink de laatste weg, terwijl ertussenin de ballen als bevroren zij aan zij

Na vier jaar bikkelen ligt het er dan: het proefschrift. Het is taaie lectuur. Veel lezers komen niet verder dan het dankwoord. Maar voor Bauke Steenhuisen (docent bij de faculteit TBM) en Jan Beuving (tekstschrijver en theatermaker) klinken alle formules en gevolgtrekkingen als muziek in de oren; zij verdichten proefschriften. In café Barbaar dragen ze hun poëtische impressies voor en gaan ze in discussie met de auteurs van de dissertaties.

Om alvast in de stemming te komen kun je hun sonnetten op de blog Poetic Engineering lezen.

delta.tudelft.nl/blog/poetic-engineering

Open labs

Verspreid over de campus
Woensdag 3 juni 11.00 – 17.00 uur
Je hoort er je ademhaling en zelfs het bloed
door je aderen stromen. De Dode Kamer, het lab voor akoestisch onderzoek van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, is tot in het extreme geïsoleerd. Het is een van de laboratoria waar je deze dag een kijkje kunt nemen. Een andere aanrader is het INSYGHTLab in het faculteitsgebouw van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Robots leren hier dingen met vallen en opstaan en onderzoekers simuleren hier overstromingen. Of ga eens bovenop het dak van dit gebouw staan en bewonder de Parsax radar waarmee Delftse ingenieurs wolken onderzoeken.

Verspreid over de campus zijn vijftien labs te bezoeken. Meld je van te voren wel even aan via ifot-delft.com.

Grandparent & grandchild day
Grandparent & grandchild day

Grandparent & grandchild day

Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120
3 juni 10.00 – 17.00 uur
Een betere plek om te ontdekken aan welke technische hoogstandjes Delftse ingenieurs werken, is er niet. Robots, zuinige wagens, vliegsimulators; alles is te vinden in het Science Centre Delft. Bent je TU-alumnus en wil je je kinderen of kleinkinderen laten kennismaken met techniek? Het museum opent op woensdag 3 juni van 10.00 tot 17.00 haar poorten voor jong en oud tijdens de speciale grootouder-kleinkinddag.

Roeien & dansen
Roeien & dansen

Roeien & dansen

Lijm en Cultuur
Woensdag 3 juni 15.00 – 03.00 uur
Wie tot in de vroege uurtjes wil feesten moet woensdag naar cultuurcentrum Lijm en Cultuur. Vanaf 15.00 uur arriveren daar de roeiers van de OC&C Ringvaart Regatta, de jaarlijkse honderd kilometer lange roeimarathon van de Delftse roeivereniging Laga. Het TU Delft Sports Engineering Institute presenteert technologieën om sporters nog harder te laten gaan, waaronder de supersnelle roeiboot Rise. Deze boot heeft draagvleugels die het vaartuig bij voldoende snelheid uit het water tillen. Nadat de roeiers zijn onthaald, wordt er gefeest met onder anderen dj Dennis Kruissen. Toegang is gratis.

The Ice Man – a medical mystery unravelled
The Ice Man – a medical mystery unravelled

The Ice Man – a medical mystery unravelled

Theater de Veste, Asvest 1
Donderdag 4 juni 20.30 – 23.00 uur
Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven. Wim Hof, alias The Iceman, gaat twee uur lang in een badkuip met ijsklontjes zitten. De man die talloze besneeuwde bergen blootsvoets beklom en in zijn zwembroekje onder ijs op de Noordpool zwom is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. De wetenschappelijke verdieping komt van onderzoeker Matthijs Kox van het Radboud UMC Nijmegen. Hij nam Hofs mentale trucs onder de loep en zal uitleggen hoe het kan dat The Iceman zijn stunts overleeft.

A Day of Wonder
A Day of Wonder

A Day of Wonder

TU Delft Library en Aula
5 juni 17.00 – 23.00 uur
A Day of Wonder is het eindfeest van het International Festival of Technology. Een van de hoogtepunten is het optreden van de Nederlandse zanger en multi-instrumentalist Jett Rebel. Hij trapt om 17.15 uur af op het grote Wonder Stage dat is opgesteld tussen de bibliotheek en de Aula. Vorig jaar won Rebel de 3FM Serious Talent Award en een Edison in de categorie Nieuwkomer. De rest van de line-up bij dit podium is ook de moeite waard. Er zijn optredens van onder anderen Jacqueline Govaert, de Rolling Beat Machine en Typhoon met zijn vrienden Benjamin Herman, Rico & A.R.T.

Wie even genoeg gedanst heeft, kan verspreid over het festivalterrein kennismaken met technologie. Stap in een Exoskelet, ontdek hoe racewagens rijden op bio-ethanol, fietsframes groeien van bamboe en designers kleding maken met een 3D printer. Culinair valt er ook van alles te beleven. Eet insecten op de bazar. Of proef in het D-exto pavillion tomaten die studenten van InHolland hebben gekweekt op zeewater.

Toegang tot het festivalterrein is gratis.


Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.