Science

De Master: Antonio Reyes Lúa

Natuurlijk zijn er allerlei methoden om je energieverbruik te meten, maar nog niet zo nauwkeurig als die van EWI-alumnus Antonio Reyes Lúa.

  • Onderwerp:‘Location-aware Energy Disaggregation in Smart Homes’
  • Eindcijfer: 9 (cum laude)


“Er zijn al verschillende manieren om het energieverbruik van apparaten in huis te meten”, zegt Antonio Reyes Lúa (27). “Ik heb voor mijn master embedded systems een algoritme bedacht dat die waarden een stuk nauwkeuriger meet.”


Tot nu toe waren er grofweg twee manieren om de energie die je aan je woning onttrekt in kaart te brengen: via smartplugs in het stopcontact, met ieder een eigen sensor, of met één sensor naast je elektriciteitsmeter, die via een speciaal rekenprogramma bekijkt wanneer de stroom in huis piekt. “Die smartplugs meten nauwkeurig per apparaat wanneer het hoeveel energie verbruikt, maar om een totaalbeeld van het huis te krijgen, heb je een flinke doos dure plugs nodig. Useless, dus. De enkele sensor in de meterkast meet wel de algemene energieafname in huis, maar specificeert die niet per apparaat of tijdstip. Mijn algoritme kijkt naar de locatie van de gebruiker. Stel, je hebt de wasmachine in de kelder, een magnetron in de keuken en een tv in de woonkamer, maar alle bewoners bevinden zich in de keuken. Dan mag je er vanuit gaan dat de 200 Watt die ze op dat moment aan stroom verbruiken, uit de keuken komt.” Maar ja, de wasmachine draait ook weleens in de kelder, terwijl iemand ondertussen een maaltijd opwarmt in de magnetron en de kids voor de tv hangen. Geen probleem volgens de ingenieur, want grofweg valt aan de aanwezigheid van mensen in de ruimte toch energieverbruik af te lezen. ‘s Ochtends is iedereen het meest in de badkamer, ‘s avonds het meest in de woonkamer.


De mensheid wil dit hebben, stelt Reyes Lúa. “Het geeft veel informatie over gebruikers. Hoe laat ze opstaan, wanneer ze koffie zetten, wanneer ze niet thuis zijn, hoe vaak de vaatwasser draait. Al die informatie kun je in een profiel van de gebruiker gieten, dat suggesties op maat biedt: ‘Wacht even met wassen tot tien uur, dan is de stroom goedkoper’.”


Wel een privacydingetje, zou je zeggen. Maar dat is volgens de ingenieur niet waar. “Doordat het een embedded systeem is, houd je de gegevens bij de gebruiker. Energiebedrijven zouden daar dolgelukkig mee moeten zijn. Die proberen de energieafname onder hun gebruikers zoveel mogelijk te spreiden door scherpere tarieven te bieden voor daluren, maar daar maakt uiteindelijk geen kip gebruik van. Mijn algoritme zorgt ervoor dat mensen toch op een groene én voordelige manier gespreid energie afnemen. Trendy toch?”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.