Opinion

[Column] Breder kijken

Ik raakte wat overprikkeld. Te veel signalen. Het begon met Anka Mulder, vice-president voor Education and Operations. Aan het slot van het Introduction Program sprak ze onze kersverse internationale studenten toe.

Foto: Sam Rentmeester

Vlak erna gaf minister Jeroen Dijsselbloem op tv Haagse studenten wijze raad. Pal daarop WA, onze koning, tegenover scholieren. Intussen verscheen in Delta de voorbeschouwing met de cultural professor. En dan had je het dansje van de hardcore bemanning van het Introduction Program tijdens de slotbijeenkomst. Twee weken hadden ze 24 uur per dag alles gedaan om onze internationals een weldadige landing in Delft te bezorgen. Van een Shuttle Service op Schiphol via een kolkend Welcome Café en ontdekkingstochten door Delft tot een wetenschappelijk verantwoord project waterflesraketten lanceren. En dan dat dansje op de slotdag! Inclusief Sophie. Sophie! Zij is zéér Brits, oogt wat conservatief en acteerde die dag als gedegen spreekstalmeester. Ineens swingt zij op het podium. Romp naar achteren, handen als een toeter aan de mond. Oehoe!


 


Out of the box. Dat was ook de boodschap van Anka. Vrij vertaald zei ze: Jongens, die TU-studie is belangrijk, maar kijk alsjeblieft verder. Ontdek Nederland, ontdek de TU met nieuwkomers uit ongeveer tachtig verschillende landen. Profiteer daarvan.Die insteek ademt ook het project van cultural professor Thom Hoffman. ‘Dokter Tinus’ is acteur, documentairemaker, fotograaf en (klein)kind van Indië.


Dijsselbloem predikte het. In een uitzending van College Tour raadde onze rijksschatkistbewaarder Haagse studenten aan links, rechts en naar beneden te kijken. Studie? Carrière? Mooi! Maar vanzelfsprekend is ‘t niet. Hij bepleitte compassie met mensen die sociaaleconomisch niet zo hoog kunnen reiken. En koning Willem-Alexander gaf scholieren een niet mis te verstane hint toen hij een school bezocht. Bij aankomst stuitte hij op een muur van mobieltjes. Hij ze iets van: Jullie virtuele wereld is leuk, maar kijk eens gewoon naar elkaar. Ga echt contact aan.


Onontkoombaar denk ik aan collega Ismail Yetim, dagelijks druk met beurzen en Athens-uitwisselingen voor TU-studenten. Hij kijkt veel breder. Pakweg de helft van onze internationals kent hem en hij hen. Bij naam. Hij weet ook van alles van ze, want hij is rots in de branding in het Welcome Café, maar gaat bovendien met zijn nieuwe vrienden sporten. Ziet hij ze op de campus, dan schiet hij ze aan. En zij hem. Dit alles leidde tot vragen. Waar sta ik? Waar sta je als TU’er? Als Nederlandse student? Als internationale student ? Als wetenschapper? Als baliemedewerker? Als anonymous achter een bureau? Hoe verbreed je je speelveld? Mijn voorzichtige start: meer vragen aan onze internationals aan de balie. En doorpakken! Met ‘Perzisch vuur’ van Tom Holland, een boek over Perzië, Athene en Sparta. 2500 jaar geleden. Geschiedenis. Maar geschiedenis helpt het heden te begrijpen. En weet je trouwens hoeveel Iraniërs de TU huisvest?


Erik Huisman is frontman bij het central international office. Als oud-journalist kijkt hij graag over muurtjes.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.