Education

De week van .. Sef, Olaf en Lucas

Na ’43 jaar knoeien met micro-organismen’ is biotechnoloog prof.dr.ir. Sef Heijnen met pensioen gegaan. Op 18 november gaf hij zijn afscheidsrede.

Zijn belangrijkste boodschap: begin bij het eind. “Dat wordt ook de titel van mijn boek”, aldus de hoogleraar. “Ik heb 43 jaar in de bioprocestechnologie gewerkt. Zo lang heb ik met micro-organismen zitten knoeien. Bioprocestechnologie is biochemie en thermodynamica. Dat laatste vergeten mensen. Je moet fabrieken ontwerpen op basis van thermodynamica. Dat stelt de limiet vast van wat energetisch mogelijk is. Het levert fabrieken op met de minste toeters en bellen en de grootste duurzaamheid.” Heijnen vindt dat er meer aandacht moet komen voor de evolutionaire aanpak in de bioprocestechnologie. “Gebruik evolutie. Zoek door een evolutionair selectieproces de juiste organismen en laat hen het werk doen. Probeer problemen niet teveel met technologie op te lossen.” (Foto: TU Delft)
delta.tudelft.nl/32437

Olaf van Campenhout (25) is uitgeroepen tot beste afstudeerder van de TU Delft in het collegejaar 2015-2016. Hij studeerde met een 9,5 af bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. “Ik kon 252 deukjes individueel aan- en uitzetten.” Van Campenhout is afgestudeerd op dimpled surfaces: gedeukte oppervlakken. “Ik heb onderzocht hoe de weerstandsvermindering van deze oppervlakken is in turbulente grenslagen.” De stromingen waar de jonge ingenieur naar keek, vind je overal: over je auto, over mensen die fietsen, in pijpleidingen waar olie doorheen stroomt, onder schepen. “Het heeft dus potentie voor het verminderen van weerstand in allerlei toepassingen en daarmee heeft het consequenties voor de economie en het milieu.” (Foto: Olaf van Campenhout)
delta.tudelft.nl/32458

Hij was al waarnemend decaan. Per 1 januari 2017 is prof.dr.ir. Lucas Van Vliet (1965) officieel decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Van Vliet is sinds 1999 hoogleraar quantitative imaging aan de TU en sinds 2012 ook professor aan de Universiteit Leiden. Die functies combineert hij met het voorzitterschap van Medical Delta. Aan Van Vliet de taak om een nieuwe locatie te vinden voor de twee afdelingen die zijn achtergebleven in het oude gebouw van technische natuurwetenschappen, quantum nanoscience en imaging physics. “De labfaciliteiten daar volstaan niet meer”, zegt de decaan. Ook ziet hij zich voor de uitdaging gesteld om een groeiend aantal studenten onderwijs te bieden. “De afgelopen vijf jaar is de instroom van eerstejaars studenten verdubbeld bij TNW. We zijn heel blij met al die slimme meisjes en jongens, dus je hoort ons niet klagen.” (Foto: Roy Borghouts)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.