Education

Dit doen de Delftse Vidi-winnaars met hun geld

Maar liefst acht onderzoekers van de TU Delft krijgen een Vidi-subsidie van 800 duizend euro. Waar gaan ze al dat geld aan uitgeven?

De winnaars kunnen van het prijzengeld meerdere promovendi per persoon aanstellen. Met al die denkkracht is het mogelijk ambitieuze doelen te halen. Welke dat zijn? Een kort overzicht.

Stofwisseling
Marie-Eve Aubin-Tam van bionanoscience (TNW) is – op affabetische volgorde – de eerste Vidi-winnaar. Zij wil een nieuwe methode ontwikkelen waarmee ze kan bestuderen hoe nanomachines werken. Deze eiwit-nanomachines zitten verstopt in de membranen van onze cellen en sommige ervan blijken zeer belangrijk voor onze stofwisseling. Zij regelen namelijk het transport van eiwitten tussen compartimenten binnen de cel.

Nieuw licht op vliegtuigbrandstof
Alexis Bohlin van de LR-afdeling aerodynamics, wind energy, flight performance & propulsion gebruikt lasers om zowel de productie als de verbranding van biobrandstof voor vliegtuigen door te lichten. De verbranding is een heel snel proces waarbij lasers onmisbaar zijn om chemische reacties in beeld te brengen. Bohlin denkt dat dezelfde techniek kan helpen om een beter begrip te krijgen van de vorming van oliedruppetjes in een bioreactor. Dat is nodig om de productie op te schalen.

Betaalbare computer graphics
Computer grafics in hoge resolutie die geschikt zijn voor nieuwe toepassingen (zoals virtual reality-brillen) en vele gebruikers tegelijk (zoals in games) zijn duur. Elmar Eisermann van de afdeling computer graphics and visualisation (EWI) denkt dat dat met een nieuwe techniek (many-view pipeline) is op te lossen. Hij verwacht toepassingen in aardwetenschappen, medische beeldvorming en, natuurlijk, entertainment.

Mooc-missers
Te weinig mensen die aan een mooc (massive open online course) beginnen, lukt het daadwerkelijk om te leren. Claudia Hauff van de afdeling sofware technology (EWI) wil daar met haar onderzoek verandering in brengen.

Metaalcocktails
In zogenoemde high entropy alloys zijn vele metaal-elementen in bijna gelijke delen vermengd. Sommige van deze metaalcocktails blijken uitstekende materiaaleigenschappen te hebben. Waarom dat zo is? De wetenschap begrijpt het nog niet. Fritz Körmann van de afdeling materials science and engineering (3mE) wil dat met computersimulaties veranderen. Dan kunnen we in de toekomst perfecte metaalcocktails maken.

Evolutie
Hoe organismen evolueren is een grote open vraag, en dat terwijl het antwoord essentieel is voor het begrijpen van evolutionaire processen zoals kanker. Lidewij Laan van de afdeling bionanoscience (TNW) gaat bestuderen hoe eiwitnetwerken in een organisme deze processen beïnvloeden beïnvloeden.

Quantumtoestanden beschermen
De natuurwetten van de quantummechanica maken een nieuwe krachtigere manier van informatie verwerken mogelijk. De benodigde quantumtoestanden zijn echter extreem gevoelig voor fouten. Tim Taminau wil dat tegengaan door fouten actief te detecteren en op te lossen.

Communicatie met zelfrijdende auto’s
Verkeersdeelnemers zullen de weg moeten gaan delen met zelfrijdende voertuigen. Die communiceren alleen niet met het overige verkeer. Joost de Winter van de afdeling biomechanical engineering (3mE) gaat onderzoeken of zelfrijdende voertuigen op menselijke of mechanische en op impliciete of expliciete wijze moeten ‘praten’ met fietsers, voetgangers en automobilisten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.