Education

Keuzegids telt toch iets minder selectieve masters

Er zijn aan de Nederlandse universiteiten minder selectieve masteropleidingen dan de Keuzegids aanvankelijk dacht. De inventarisatie is nu compleet.

(Foto: Thomas Zwart)

Voor sommige opleidingen hoef je alleen maar een passende vooropleiding te hebben: denk aan een bachelor rechten voor een master rechten, of een bachelor wiskunde voor een master wiskunde. Andere opleidingen stellen extra eisen, bijvoorbeeld goede cijfers voor de bachelorvakken.


De voorlichting over zulke selectie aan de poort van masteropleidingen schiet behoorlijk tekort, vindt de Keuzegids. Vandaar dat de makers zelf op onderzoek uitgingen. Bij de lancering van de Keuzegids Masters 2018, bijna twee weken geleden, was de redactie halverwege. “We hadden eerst de grote masteropleidingen gedaan en nu ook de rest.”


Verschuivingen


En dat leidt tot verschuivingen. Slechts 31 procent van de masteropleidingen selecteert studenten, in plaats van de eerder genoemde 39 procent. Daarin tellen masteropleidingen met vijf studenten even zwaar mee als masteropleidingen met honderd studenten.


Bij de TU Eindhoven zit de opvallendste verandering: geen 25 procent, maar slechts negen procent van de Eindhovense masteropleidingen is selectief. Voor de TU Delft gaat het de andere kant op: van nul naar negen procent. Ze staan dus ineens op gelijke hoogte.


Bovenaan in ‘klassement’ is er ook een verandering. Wageningen was de nummer twee, maar staat nu bovenaan in plaats van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Utrecht blijft nummer drie.


Opvallend is ook het gebruik van taaltoetsen. In Rotterdam is zo’n toets vooraf bij 46 procent van de masters verplicht. Maastricht staat op twee (18 procent). In Delft, Leiden en Enschede gaat het slechts om drie procent van de masteropleidingen, stelt de Keuzegids.


Compleet


Waarom heeft de Keuzegids niet gewacht met deze informatie verspreiden tot de telling compleet was? “Halverwege het proces kun je al wel iets zien”, zegt redacteur Josefien van Pelt. “We vonden het ook belangrijk om er iets over te zeggen toen de Keuzegids verscheen, want er is zoveel onduidelijkheid en tegenstrijdige informatie over selectie.”


Selectie is niet per se een probleem, meent Van Pelt, maar die onduidelijkheid wel. “Vaak is er sprake van schijnselectie. Dan hebben de opleidingen het bijvoorbeeld over een selectiecommissie, maar die kijkt dan in feite alleen naar de vooropleiding. Of soms lijkt een taaltoets verplicht tot je in de krochten van de website duikt en erachter komt dat die eis lang niet voor iedere student geldt.”


HOP_selectieMA.JPG


© HOP. Bron: CHOI/Keuzegids.


HOP_taaltoets.jpg


  © CHOI. Legenda met definities staat hier.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.