Education

‘Flexstuderen houdt studenten binnenboord’

Sommige studenten mogen hun eigen studietempo bepalen en hun collegegeld per studiepunt betalen. Dit experiment werpt zijn vruchten af, meldt Hogeschool Windesheim: de deelnemers vallen minder vaak uit.

(Foto: Hans Stakelbeek)

Het is misschien een beetje vroeg om harde conclusies te trekken over het experiment met flexstuderen. De proef loopt pas zes maanden en het duurt zes jaar. Maar Hogeschool Windesheim vindt de eerste uitkomsten bemoedigend. Van de 57 deelnemers zijn er maar twee gestopt.


Er hadden zich maar liefst 330 studenten aangemeld voor het experiment, dus er moest geloot worden. Zo ontstond er een controlegroep. Van deze uitgelote (ouderejaars) studenten gaat achttien procent met zijn studie stoppen, blijkt nu uit een enquête.


Uitval

“Flexstuderen voorkomt dus onnodige uitval”, meent collegevoorzitter Henk Hagoort. “Studenten die om welke reden dan ook niet fulltime kunnen studeren, willen meer flexibiliteit in hun opleiding en de financiering daarvan.”


Windesheim hoopt dat minister Van Engelshoven het experiment gaat uitbreiden naar eerstejaars studenten en deeltijdstudenten, die nu niet mogen meedoen. Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn ook enthousiast over de eerste resultaten.


Er doen slechts twee hogescholen en twee universiteiten mee aan het experiment: Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam. Volgens Windesheim zouden er meer onderwijsinstellingen willen aanhaken.


Afhaalchinees

Het plan kwam van de toenmalige regeringspartijen VVD en PvdA, die het samen met de Landelijke Studenten Vakbond bedachten. De oppositie zag er aanvankelijk weinig in en sprak meteen van een ‘supermarktmodel’ en een ‘afhaalchinees’ waarin studenten alleen populaire vakken zouden kopen.


Later draaiden sommige tegenstanders enigszins bij. Het CDA zag bijvoorbeeld mogelijkheden voor gehandicapte studenten, die dankzij dit systeem hun eigen tijd zouden kunnen indelen.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.