Uitvinders (1) In december 2005 trok rechtendocent mr.ir. Arie Rijlaarsdam (TBM) de aandacht van de media met een proefschrift waarin een betere beloning van uitvinders in loondienst werd bepleit.
In Duitsland leidde zo’n regeling tot een hoger aantal octrooien, betoogde Rijlaarsdam. Zijn proefschrift bevatte zelfs een uitgewerkt wetsvoorstel. Maar minister Brinkhorst van economische zaken heeft het idee vorige week afgewezen, in reactie op Kamervragen van de SP. Het hogere aantal octrooien in Duitsland is volgens Brinkhorst te verklaren uit de grotere bedragen die daar in onderzoek en ontwikkeling worden geïnvesteerd. Hij stelde dat in het huidige systeem de werkgever en de ‘uitvinder-werknemer’ worden geacht samen een ‘juridische balans’ te vinden over een vergoeding. Brinkhorst vond het huidige systeem niet onrechtvaardig, omdat de uitvinder-werknemer al een salaris krijgt uitbetaald en gebruik kan maken van faciliteiten die hij niet zelf heeft hoeven te bekostigen.
Uitvinders (2)
Rijlaarsdam betreurt het dat Brinkhorst het onderwerp niet nader wil laten onderzoeken. “Uit de zeldzame processen die werknemers voerden over vergoedingen voor uitvindingen in loondienst, blijkt dat de werknemers systematisch in het nadeel zijn.” Hij noemt het ‘zeer waarschijnlijk dat de werkgeverslobby bij alle politieke partijen is langs gegaan om mijn voorstel af te raden.’ Rijlaarsdam acht de politieke kansen van zijn voorstel ‘op korte termijn niet erg groot’.
Surfrif
De Haagse VVD wil samen met Delftse studenten de haalbaarheid onderzoeken van een kunstmatig surfrif voor de kust van Scheveningen. Lijsttrekker Sander Dekker is enthousiast over de mogelijkheden. Dekker: “Een rif voor de kust is niet alleen leuk voor surfers en publiek, het kan ook een rol spelen bij de kustverdediging.” Hij wil onderzoeken of een kunstrif kan worden meegenomen in de kustverdedigingsplannen van Scheveningen. Afgelopen zondag was in het programma ‘Delft Blauw’ te zien hoe hij samen met studenten naar een geschikte locatie zocht.
Leenaversie
Tweederde van alle studenten is niet van plan ooit een studielening af te sluiten, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Ze hebben liever een bijbaan, maar weten vaak niet dat de voorwaarden voor een studielening best aantrekkelijk zijn. Staatssecretaris Rutte wil dat studenten hun leenangst overwinnen. Nu al studeren ze meestal niet fulltime en hebben ze vaak tijdrovende bijbaantjes. Zeker als het collegegeld van (top)masteropleidingen omhoog gaat, moeten studenten daarvoor een lening durven afsluiten. Slechts twee op de tien studenten hebben een studielening.
Lintje
Prof.dr.ir. Patrick Dewilde is donderdag onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dewilde kreeg de koninklijke onderscheiding tijdens het symposium van de honderdjarige opleiding Elektrotechniek opgespeld door burgemeester Verkerk van Delft. Dewilde ontving de onderscheiding voor ‘de bijdrage van zijn wetenschappelijke prestaties en de betekenis van zijn onderzoek aan breed toegepast wetenschappelijk onderzoek en innovatie in ons land’. Dewilde werkt sinds 1977 aan de TU Delft. Van 1993 tot 2001 was hij wetenschappelijk directeur van het Delft institute for microelectronics and submicron technology (Dimes) en sinds 1995 is hij voorzitter van technologiestichting STW. Momenteel is hij voorzitter van de vakgroep circuits and systems (EWI) en wetenschappelijk directeur van het ICT Delft Research Centre en van het Delftse Intelligent Systems Consortium.
Pluim
De plannen van de drie technische universiteiten verdienen navolging, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. “We zouden het toejuichen als andere universiteiten ook beter gingen samenwerken”, aldus onderwijsspecialist Chiel Renique. De drie TU’s willen in 2007 samen een federatie vormen. Ze richten vijf ‘centers of excellence’ op, waarin zij hun toponderzoek bundelen. Ook sommige opleidingen zullen samengevoegd worden. De universiteiten hopen dat de overheid hun inzet wil belonen met 50 miljoen euro extra subsidie voor de komende jaren. Het besluit daarover wordt begin maart verwacht.
Razendsnel
Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn sinds afgelopen maandag voorzien van een nieuwe razendsnelle internetverbinding, waarmee zij informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Het nieuwe netwerk, Surfnet6, moet de groei van het internetverkeer van 180 instellingen de komende jaren ondervangen. Het systeem is gebaseerd op lichtpaden waarmee snelheden tot 10 gigabits per seconde worden behaald. Een lichtpad is een rechtstreeks netwerkpad van de ene naar de andere computer, zonder tussenkomst van routers. Verkeer dat via een lichtpad loopt, komt onderweg geen ander verkeer tegen en kan daarom direct – zonder onderbrekingen – naar de eindbestemming gaan. Lichtpaden zijn interessant voor het uitwisselen van grote hoeveelheden wetenschappelijke gegevens. Het nieuwe netwerk is onderdeel van het Gigaport-project, een publiek-private samenwerking tussen overheid, industrie en educatieve en academische instellingen. De TU Delft zal naar verwachting vanaf maart gebruik kunnen maken van Surfnet6.
Ontploffing
Een gasophoping was vorige week donderdagmiddag de oorzaak van een ontploffing bij studentenvereniging Virgiel. Na de knal ging het brandalarm af, maar al snel bleek er geen brand te zijn. Het gas had zich opgehoopt in de goed afgesloten ruimte waar de cv-ketel staat. Een expert vertelde de studenten later dat het vlammetje dat eens in de tijd in de ketel ontbrandt te klein was geweest, waardoor niet alle gas dat naar dat vlammetje wordt geleid werd opgebruikt. De explosie was binnenin het pand met zijn dikke muren niet te horen, maar buiten wel. Er waren geen slachtoffers en de schade bleef beperkt tot een paar dakpannen die van het dak zijn gevallen. De cv-ketel werkt nog en in de ruimte waarin deze staat, is zelfs niets ongewoons te zien, meldt Virgiel.
Galerij
De studentenraad (sr) wil samen met de verenigingenraden en de Owee-commissie nieuwe huisvesting krijgen op de campus. De sr moet eind dit jaar weg uit ‘de tempel’ aan het Zuidplantsoen, maar momenteel is nog niet bekend waarheen. Volgens Johan Hogervorst van vastgoed zal de raad daarom waarschijnlijk eerst een tijdelijk onderkomen krijgen. Daarna zijn er verschillende opties. Zo zou de fietsenstalling onder het cultureel centrum omgebouwd kunnen worden voor de studentenorganisaties, maar waarschijnlijker is het dat zij een plek krijgen aan de ‘plint’ van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Civiel krijgt een nieuwe hoofdingang en Hogervorst acht de kans aanwezig dat tegelijkertijd met de bouw daarvan de hele onderkant van het pand omgevormd wordt tot een galerij met ‘winkeltjes’.
Businessplan
De studentenraad en studentensportfederatie DSSF proberen met e-mails, flyers en bijeenkomsten zo veel mogelijk studenten geïnteresseerd te krijgen in het nieuwe businessplan van het sport- en cultuurcentrum. Beide organisaties hopen op een grote opkomst bij de workshops over dat businessplan. Die workshops, op 21 en 28 februari, zijn speciaal bedoeld voor studenten die mee willen praten over onderwerpen als de betrokkenheid van studenten bij de dagelijkse gang van zaken op het centrum of de prijs van de sportkaart.
Hiswa
Maritieme techniekstudenten zullen op de watersportbeurs Hiswa innovatief onderzoek demonstreren. Van 28 februari tot en met 5 maart staan de studenten van de studievereniging ‘William Froude’ op het zogenaamde kenniseiland in de Amstelhal. Daar showen ze onder andere een boot op zonne-energie, de Solarboot, en de door menskracht aangedreven minionderzeeër Wasub. Op het kenniseiland staan ook studenten van Hogeschool InHolland en het Scheepvaart Transport College, die vier radiografisch bestuurde scheepsmodellen gaan bouwen. De Delftse studenten laten tegelijkertijd het ontwerpproces daarvan zien. Met behulp van ontwerpsoftware zullen ze het publiek laten zien wat de invloed is van verschillende ontwerpkeuzes.
Speerpunten
Landen die net als Nederland een ‘speerpuntenbeleid’ voeren, zouden wel eens minder effectief kunnen zijn dan landen die proberen in de breedte innovatiever te worden. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van de Europese Commissie in de nieuwe Innovation Index. Uit die barometer voor innovatie blijkt onder meer dat Nederland in Europa bovengemiddeld innovatief is. Toch blijven we nog altijd ver achter op Zweden, Zwitserland, Finland en Duitsland. Als geheel kan de Europese Unie niet tippen aan Amerika en Japan. Nederland is zevende, op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, vlak achter België en Oostenrijk.
Stages
De stagebegeleiding in het hoger onderwijs laat nog veel te wensen over, blijkt uit een enquête van studentenorganisatie ISO. Meer dan een kwart van de duizend door het ISO geënquêteerde studenten heeft voorafgaand aan de stage geen enkel gesprek gehad met zijn begeleider. Ruim 60 procent bespreekt de stage slechts één keer. Minder dan een kwart is positief over de assistentie vanuit de opleiding. Opvallend genoeg zijn de studenten doorgaans wel tevreden over de stage op zich. “70 Tot 80 procent van de studenten is positief”, aldus ISO-voorzitter Evelien van Roemburg. “Maar stagelopen is in de eerste plaats bedoeld als aanvulling op de studie en veel minder voor het opdoen van werkervaring. Omdat een flinke meerderheid van de geënquêteerden dat niet lijkt te beseffen, is het de vraag hoeveel van die positieve reacties terecht zijn.” De studentenorganisatie wil dat staatssecretaris Rutte een groot vervolgonderzoek instelt.
Uitvinders (1)
In december 2005 trok rechtendocent mr.ir. Arie Rijlaarsdam (TBM) de aandacht van de media met een proefschrift waarin een betere beloning van uitvinders in loondienst werd bepleit. In Duitsland leidde zo’n regeling tot een hoger aantal octrooien, betoogde Rijlaarsdam. Zijn proefschrift bevatte zelfs een uitgewerkt wetsvoorstel. Maar minister Brinkhorst van economische zaken heeft het idee vorige week afgewezen, in reactie op Kamervragen van de SP. Het hogere aantal octrooien in Duitsland is volgens Brinkhorst te verklaren uit de grotere bedragen die daar in onderzoek en ontwikkeling worden geïnvesteerd. Hij stelde dat in het huidige systeem de werkgever en de ‘uitvinder-werknemer’ worden geacht samen een ‘juridische balans’ te vinden over een vergoeding. Brinkhorst vond het huidige systeem niet onrechtvaardig, omdat de uitvinder-werknemer al een salaris krijgt uitbetaald en gebruik kan maken van faciliteiten die hij niet zelf heeft hoeven te bekostigen.
Uitvinders (2)
Rijlaarsdam betreurt het dat Brinkhorst het onderwerp niet nader wil laten onderzoeken. “Uit de zeldzame processen die werknemers voerden over vergoedingen voor uitvindingen in loondienst, blijkt dat de werknemers systematisch in het nadeel zijn.” Hij noemt het ‘zeer waarschijnlijk dat de werkgeverslobby bij alle politieke partijen is langs gegaan om mijn voorstel af te raden.’ Rijlaarsdam acht de politieke kansen van zijn voorstel ‘op korte termijn niet erg groot’.
Surfrif
De Haagse VVD wil samen met Delftse studenten de haalbaarheid onderzoeken van een kunstmatig surfrif voor de kust van Scheveningen. Lijsttrekker Sander Dekker is enthousiast over de mogelijkheden. Dekker: “Een rif voor de kust is niet alleen leuk voor surfers en publiek, het kan ook een rol spelen bij de kustverdediging.” Hij wil onderzoeken of een kunstrif kan worden meegenomen in de kustverdedigingsplannen van Scheveningen. Afgelopen zondag was in het programma ‘Delft Blauw’ te zien hoe hij samen met studenten naar een geschikte locatie zocht.
Leenaversie
Tweederde van alle studenten is niet van plan ooit een studielening af te sluiten, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Ze hebben liever een bijbaan, maar weten vaak niet dat de voorwaarden voor een studielening best aantrekkelijk zijn. Staatssecretaris Rutte wil dat studenten hun leenangst overwinnen. Nu al studeren ze meestal niet fulltime en hebben ze vaak tijdrovende bijbaantjes. Zeker als het collegegeld van (top)masteropleidingen omhoog gaat, moeten studenten daarvoor een lening durven afsluiten. Slechts twee op de tien studenten hebben een studielening.
Lintje
Prof.dr.ir. Patrick Dewilde is donderdag onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dewilde kreeg de koninklijke onderscheiding tijdens het symposium van de honderdjarige opleiding Elektrotechniek opgespeld door burgemeester Verkerk van Delft. Dewilde ontving de onderscheiding voor ‘de bijdrage van zijn wetenschappelijke prestaties en de betekenis van zijn onderzoek aan breed toegepast wetenschappelijk onderzoek en innovatie in ons land’. Dewilde werkt sinds 1977 aan de TU Delft. Van 1993 tot 2001 was hij wetenschappelijk directeur van het Delft institute for microelectronics and submicron technology (Dimes) en sinds 1995 is hij voorzitter van technologiestichting STW. Momenteel is hij voorzitter van de vakgroep circuits and systems (EWI) en wetenschappelijk directeur van het ICT Delft Research Centre en van het Delftse Intelligent Systems Consortium.
Pluim
De plannen van de drie technische universiteiten verdienen navolging, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. “We zouden het toejuichen als andere universiteiten ook beter gingen samenwerken”, aldus onderwijsspecialist Chiel Renique. De drie TU’s willen in 2007 samen een federatie vormen. Ze richten vijf ‘centers of excellence’ op, waarin zij hun toponderzoek bundelen. Ook sommige opleidingen zullen samengevoegd worden. De universiteiten hopen dat de overheid hun inzet wil belonen met 50 miljoen euro extra subsidie voor de komende jaren. Het besluit daarover wordt begin maart verwacht.
Razendsnel
Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn sinds afgelopen maandag voorzien van een nieuwe razendsnelle internetverbinding, waarmee zij informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Het nieuwe netwerk, Surfnet6, moet de groei van het internetverkeer van 180 instellingen de komende jaren ondervangen. Het systeem is gebaseerd op lichtpaden waarmee snelheden tot 10 gigabits per seconde worden behaald. Een lichtpad is een rechtstreeks netwerkpad van de ene naar de andere computer, zonder tussenkomst van routers. Verkeer dat via een lichtpad loopt, komt onderweg geen ander verkeer tegen en kan daarom direct – zonder onderbrekingen – naar de eindbestemming gaan. Lichtpaden zijn interessant voor het uitwisselen van grote hoeveelheden wetenschappelijke gegevens. Het nieuwe netwerk is onderdeel van het Gigaport-project, een publiek-private samenwerking tussen overheid, industrie en educatieve en academische instellingen. De TU Delft zal naar verwachting vanaf maart gebruik kunnen maken van Surfnet6.
Ontploffing
Een gasophoping was vorige week donderdagmiddag de oorzaak van een ontploffing bij studentenvereniging Virgiel. Na de knal ging het brandalarm af, maar al snel bleek er geen brand te zijn. Het gas had zich opgehoopt in de goed afgesloten ruimte waar de cv-ketel staat. Een expert vertelde de studenten later dat het vlammetje dat eens in de tijd in de ketel ontbrandt te klein was geweest, waardoor niet alle gas dat naar dat vlammetje wordt geleid werd opgebruikt. De explosie was binnenin het pand met zijn dikke muren niet te horen, maar buiten wel. Er waren geen slachtoffers en de schade bleef beperkt tot een paar dakpannen die van het dak zijn gevallen. De cv-ketel werkt nog en in de ruimte waarin deze staat, is zelfs niets ongewoons te zien, meldt Virgiel.
Galerij
De studentenraad (sr) wil samen met de verenigingenraden en de Owee-commissie nieuwe huisvesting krijgen op de campus. De sr moet eind dit jaar weg uit ‘de tempel’ aan het Zuidplantsoen, maar momenteel is nog niet bekend waarheen. Volgens Johan Hogervorst van vastgoed zal de raad daarom waarschijnlijk eerst een tijdelijk onderkomen krijgen. Daarna zijn er verschillende opties. Zo zou de fietsenstalling onder het cultureel centrum omgebouwd kunnen worden voor de studentenorganisaties, maar waarschijnlijker is het dat zij een plek krijgen aan de ‘plint’ van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Civiel krijgt een nieuwe hoofdingang en Hogervorst acht de kans aanwezig dat tegelijkertijd met de bouw daarvan de hele onderkant van het pand omgevormd wordt tot een galerij met ‘winkeltjes’.
Businessplan
De studentenraad en studentensportfederatie DSSF proberen met e-mails, flyers en bijeenkomsten zo veel mogelijk studenten geïnteresseerd te krijgen in het nieuwe businessplan van het sport- en cultuurcentrum. Beide organisaties hopen op een grote opkomst bij de workshops over dat businessplan. Die workshops, op 21 en 28 februari, zijn speciaal bedoeld voor studenten die mee willen praten over onderwerpen als de betrokkenheid van studenten bij de dagelijkse gang van zaken op het centrum of de prijs van de sportkaart.
Hiswa
Maritieme techniekstudenten zullen op de watersportbeurs Hiswa innovatief onderzoek demonstreren. Van 28 februari tot en met 5 maart staan de studenten van de studievereniging ‘William Froude’ op het zogenaamde kenniseiland in de Amstelhal. Daar showen ze onder andere een boot op zonne-energie, de Solarboot, en de door menskracht aangedreven minionderzeeër Wasub. Op het kenniseiland staan ook studenten van Hogeschool InHolland en het Scheepvaart Transport College, die vier radiografisch bestuurde scheepsmodellen gaan bouwen. De Delftse studenten laten tegelijkertijd het ontwerpproces daarvan zien. Met behulp van ontwerpsoftware zullen ze het publiek laten zien wat de invloed is van verschillende ontwerpkeuzes.
Speerpunten
Landen die net als Nederland een ‘speerpuntenbeleid’ voeren, zouden wel eens minder effectief kunnen zijn dan landen die proberen in de breedte innovatiever te worden. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van de Europese Commissie in de nieuwe Innovation Index. Uit die barometer voor innovatie blijkt onder meer dat Nederland in Europa bovengemiddeld innovatief is. Toch blijven we nog altijd ver achter op Zweden, Zwitserland, Finland en Duitsland. Als geheel kan de Europese Unie niet tippen aan Amerika en Japan. Nederland is zevende, op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, vlak achter België en Oostenrijk.
Stages
De stagebegeleiding in het hoger onderwijs laat nog veel te wensen over, blijkt uit een enquête van studentenorganisatie ISO. Meer dan een kwart van de duizend door het ISO geënquêteerde studenten heeft voorafgaand aan de stage geen enkel gesprek gehad met zijn begeleider. Ruim 60 procent bespreekt de stage slechts één keer. Minder dan een kwart is positief over de assistentie vanuit de opleiding. Opvallend genoeg zijn de studenten doorgaans wel tevreden over de stage op zich. “70 Tot 80 procent van de studenten is positief”, aldus ISO-voorzitter Evelien van Roemburg. “Maar stagelopen is in de eerste plaats bedoeld als aanvulling op de studie en veel minder voor het opdoen van werkervaring. Omdat een flinke meerderheid van de geënquêteerden dat niet lijkt te beseffen, is het de vraag hoeveel van die positieve reacties terecht zijn.” De studentenorganisatie wil dat staatssecretaris Rutte een groot vervolgonderzoek instelt.
Comments are closed.