Promovendus Roger Ball heeft op een Amerikaans ontwerpcongres twee onderscheidingen gekregen voor zijn modellen van Chinese hoofden.
De Canadees Roger Ball kreeg de prijzen samen met Delftenaren dr.ir Johan Molenbroek en prof.dr.ir. Daan van Eijk, beiden van de faculteit Industrieel Ontwerpen.
Ball, die al meer dan twintig jaar sportproducten ontwerpt, kreeg op het congres van de Industrial Designers Society of America (IDSA) zowel de Gold Award in de categorie ontwerponderzoek als de Best in Show Award als overall-winnaar van de ruim vijftienhonderd inzendingen. De laatste prijs deelde Ball met de iPhone. “De jury kwam er niet uit, dus hebben ze er maar twee prijzen van gemaakt”, vertelt de ontwerper.
Op hetzelfde congres viel ook de Delftse stormparaplu Senz in de prijzen. De XL-uitvoering kreeg als golfparaplu de gouden International Design Excellence Award (Idea) toegekend.
Roger Ball heeft een ontwerpbureau in Hongkong en is daar ook verbonden aan de Polytechnic University. Het viel hem op dat fietshelmen Chinezen vaak slecht passen. Ze nemen een XL-maat vanwege de breedte, maar doordat die te lang is, kantelt de helm makkelijk. Hij nam het initiatief voor ‘Size China’, een antropometrisch project dat maten moest opleveren voor het gemiddelde Chinese hoofd. Drie jaar geleden had hij de financiering voor elkaar en kon het project beginnen. Hij nodigde experts Bruce Bradtmiller (Amerikaanse marine) en dr.ir. Johan Molenbroek (TU Delft, Industrieel Ontwerpen) uit als consultants, om hem en zijn team de wetenschappelijke methodiek van moderne schedelmeting bij te brengen. Na de scholing trok het team er op uit om in zes provincies in China bij drieduizend mensen het hoofd op te meten. “Echt veldwerk”, vertelt Ball, “op een zandvloer met scharrelende kippen rond je voeten.”
De meetgegevens werden gebruikt voor de eerste Aziatische prototypen hoofden die ontwerpers in staat stellen om hun producten aan te passen aan de Aziatische gebruiker. Dat is niet alleen van belang voor fiets-, sport- en motorhelmen, maar ook voor zonnebrillen, kop- en oortelefoons die tot nu toe allemaal uitsluitend aan de hand van gegevens over westerlingen ontworpen worden.
Ball ziet mogelijkheden om ook de handen en voeten van Aziaten te scannen. “De enige gegevens die er nu zijn, komen van de mode-industrie, en daar is de hand een soort ‘blob’,” vertelt Ball. Aziatische prototypen van voeten zou een betere pasvorm van (sport)schoenen en laarzen moeten opleveren. Een prototype Chinese hand zou volgens Ball erg bruikbaar zijn om elektrisch handgereedschap beter aan te passen aan Aziatische gebruikers.
Momenteel werft de Canadees fondsen voor zijn project ‘Size Global’, waarin hij hoofden uit India, Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten wil scannen voor regionale prototypen.
Begin 2009 hoopt hij te promoveren op zijn project bij de sectie applied ergonomics and design van de faculteit Industrieel Ontwerpen.
Comments are closed.