Education

Harde knip doet niet zoveel pijn

Studenten die bang zijn dat invoering van de harde knip ze handenvol geld gaat kosten, maken zich nodeloos zorgen: zo duur hoeft een paar maanden studievertraging niet te zijn. Bovendien kunnen ze van de nood een deugd maken.

 Veel studenten moesten vorige week even slikken toen bekend werd dat zij vanaf 2010 alleen nog aan een masteropleiding mogen beginnen als ze hun bacheloropleiding volledig hebben afgerond. Minister Plasterk hoopt dat studenten daardoor bewuster gaan nadenken over hun vervolgstudie en dat de bijna automatische keuze voor een doorstroommaster verdwijnt. Studentenbonden ISO en LSVb zien er niets in, en oppositiepartij SP denkt zelfs dat het kabinet studenten op deze manier de universiteiten uitjaagt.

Maar is de harde knip echt zo erg als critici beweren? Of doen ze er beter aan eerst de regels even door te nemen? Zo hoeft iemand die niet voor de zomer afstudeert maar bijvoorbeeld in december, alleen collegegeld te betalen voor de maanden dat hij stond ingeschreven. Voor de rest van het collegejaar krijgt hij zijn geld terug.

Bij studiefinanciering geldt een vergelijkbare regel: wie na drieënhalf jaar studeren klaar is met zijn bachelor, heeft afhankelijk van de master die hij kiest nog minimaal een half jaar en maximaal anderhalf jaar studiefinanciering tegoed. Wanneer je precies aan de masteropleiding begint doet er niet toe, op voorwaarde dat de volledige studie in tien jaar tijd wordt afgerond. Een ‘bachelorbreak’ hoeft kortom geen extra collegegeld of studiefinanciering te kosten. Al moet je dan natuurlijk wel in je eigen onderhoud voorzien.

Een vertraagde bachelorstudent kan er ook voor kiezen om zich niet uit te schrijven en zijn laatste studiepunten pas aan het eind van het collegejaar te halen. In de tussenliggende tijd kan hij dan bestuurswerk doen, extra vakken volgen of meedoen aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Minister Plasterk stuurde vorige week nog een brief naar de Tweede Kamer waarin staat te lezen dat studenten die voor regulier bacheloronderwijs staan ingeschreven naar hartelust extra vakken kunnen volgen, zonder iets bij te betalen.

Uiteraard kost dat wel een vol jaar collegegeld en loopt de studiefinanciering door. Wie vijf jaar doet over een opleiding waar vier jaar voor staat, kan zijn basisbeurs in het vijfde jaar alleen lenen. Maar krijgt er wel een jaar hoger onderwijs voor terug.

Studenten die bijvoorbeeld twee maanden langer over hun bachelor doen en dus maximaal tien maanden in de wacht worden gezet, kunnen de tijd ook benutten door te werken, of – als de middelen voorhanden zijn – te reizen. Overigens is het de vraag of het wachten echt zo lang duurt: Plasterk verwacht van de universiteiten dat ze de masteropleiding op meer momenten laten starten, voor zover het programma en de populariteit van de master dat toelaten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.