Education

Tweede leven in Derde wereld

Vijftienhonderd pc’s van de TU hebben een tweede leven gekregen in Afrika. Op het bureau van Jack Maat van de dienst elektronische en mechanische ontwikkeling zoemt zachtjes een vier jaar oude Dell-desktop.

“Een hartstikke mooie pc”, zegt Maat die er dagelijks mee werkt.

Peter Gitau, de directeur van Viafrica in Kenia die deze week op werkbezoek is op de TU, kijkt glunderend naar de machine. Honderden van soortgelijke computers worden volgende maand vervangen bij de afdelingen human resources en financiën en dat is goed nieuws voor scholieren in Afrika.
Viafrica zorgt er sinds enkele jaren voor dat deze computers een tweede leven krijgen op scholen in Tanzania en Kenia. De stichting werkt samen met Maat en een drietal studenten. Zij zorgen ervoor dat alleen de beste computers geselecteerd worden en op pallets terechtkomen, nadat ze grondig zijn gewist, getest en stofvrij gemaakt.

Ongeveer vierduizend pc’s heeft de stichting sinds 2003 inmiddels verscheept en verspreid over zo’n vijfennegentig scholen. Tegenwoordig is zo’n tachtig procent daarvan afkomstig van de TU.
Binnenkort zijn pc’s met een TU-stickertje ook te vinden in scholen in Sierra Leone.

Het idee om pc’s naar Afrika te sturen is afkomstig van Karel Luyben, toekomstig rector en voormalig decaan van Technische Natuurwetenschappen. Hiermee wilde hij invulling geven aan de focus van de TU op duurzame ontwikkeling in Afrika; het thema van het lustrumjaar 2007.
Qua timing kwam het plan erg goed uit. “Sinds 2007 streeft de TU ernaar om al haar mensen met dezelfde computersystemen te laten werken”, vertelt Maat. “Dat maakt het ict-beheer met minder ict-medewerkers mogelijk. Duizenden computers zijn al vervangen.”
“Veel computers zijn op de TU heringezet als meetcomputer”, vertelt Maat. “Maar er staan er nog veel in kelders.”

De machines en masse naar Afrika sturen, gaat niet. Ter plekke moeten scholen een computerlokaal gereedmaken en moeten docenten en schooldirecteuren opgeleid worden. Ze moeten de software leren kennen, maar ook hardware en de beheeraspecten van een computerlokaal. Viafrica zorgt voor die begeleiding.

“Het is daar een stuk lastiger computers installeren dan hier”, zegt Joost Dam, de oprichter van Viafrica. “De pc’s en de monitoren gaan makkelijk stuk door spanningspieken. Ik heb wel eens een draad door zware overbelasting zien branden door een muur heen.” Het oorspronkelijke idee was om de computers terug te halen naar Nederland als ze ook in Afrika afgeschreven zijn. “Maar”, zegt Dam, “we hopen dat het tegen die tijd mogelijk is om de apparaten op milieuvriendelijke wijze in die landen zelf te recyclen.” Ook hierbij wil Dam Delftse onderzoekers betrekken.
 

Het verhaal van ‘Kopenhagen’ draait om een historische ontmoeting tussen twee wetenschappers, een Deense jood, Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Ze waren vrienden en collega’s. Voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werkten ze samen aan de totstandkoming van een atoombom. Tijdens de laatste ontmoeting in 1941, toen Heisenberg op bezoek ging bij Bohr in Kopenhagen, was Denemarken bezet door de Duitsers. Op dat moment werkte Heisenberg mee aan het Duitse atoomprogramma. Het huis van de joodse Bohr was voorzien van afluisterapparatuur. Toch is hetgeen er tijdens de ontmoeting is besproken, tot op de dag van vandaag een mysterie. De twee mannen spraken elkaar slechts tien minuten tijdens een wandeling en gaan met ruzie uit elkaar. Wat is er tussen hen voorgevallen en besproken? Bohr verweet Heisenberg dat hij aan een atoombom voor de nazi’s werkte. Heisenberg zei daarentegen dat hij aan het programma meewerkte om het hele proces te vertragen. In het stuk, geschreven door Michael Frayn, wordt teruggekeken op de ruzie. Waar ging die precies over? Heeft Heisenberg voorkomen dat die atoombom voor de nazi’s er kwam? Van der Vlugt speelt de Deense jood Bohr. Het is een beetje ‘zijn’ toneelstuk, want bijna tien jaar geleden speelde hij ook al de hoofdrol in dit verhaal over de historische ontmoeting. Hiervoor ontving hij de hoogste Nederlandse toneelonderscheiding, de Louis d’Or. Een prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Ook de vrouw van Bohr wordt weer door Liz Snoijink gespeeld, net als tien jaar geleden. De rol van Heisenberg is deze keer niet voor Rudolf Lucieer. Hij is verruild voor Stefan de Walle. Het stuk gaat zaterdag in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en gaat daarna langs alle grote theaters in Nederland.

www.nationaletoneel.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.