De politie Haaglanden heeft schoon genoeg van ‘foute’ studentengrappen. Dat blijkt uit een reactie van woordvoerder Wim Hoonhout in de Delftse editie van AD/Haagsche Courant.
Afgelopen dinsdag was het rond 19.00 uur weer raak. De politie rukte massaal uit na een melding over een massale vechtpartij bij Lorre aan de Phoenixstraat.
Volgens een getuige was er sprake van een vrijheidsberoving. Er zou daarbij een man in een auto zijn getrokken. Een van de surveillance-eenheden zag de bewuste auto rijden en liet de wagen stoppen.
In de auto lag inderdaad een man. Hij was vastgebonden met tie-rips. De bestuurder verklaarde dat het om een ‘studentengrap’ ging. De agenten vonden het veel minder grappig en bekeurden de vier organisatoren.
De nepontvoering was dit jaar al de vijfde, volgens de politie, ‘foute’ studentengrap. Het korps is dat meer dan zat, omdat als gevolg daarvan politiemensen en burgers meer risico op ongevallen lopen.
Omdat een melding van een ontvoering bij de politie de hoogste prioriteit heeft, doen politie-agenten al het mogelijke om snel ter plaatse te zijn. Daarbij mag onder meer over tram- en busbanen worden gereden en door de rode licht, met alle risico’s van dien. De politie wil, aldus het AD, dat de studentenverenigingen hun leden aan het begin van het studiejaar wijzen op de gevaren van nepontvoeringen.
De TU hoeft de staat geen pluk-ze-boete te betalen, omdat zij niet heeft verdiend aan de kwiklozingen. Bovendien zou een eventueel voordeel ten gevolge van de lozingen terecht zijn gekomen bij de staat.
De opgelegde boete is aanzienlijk lager dan geëist. Twee weken geleden vorderde het openbaar ministerie een boete van honderdduizend euro.
Ook zou de TU van het openbaar ministerie een pluk-ze-boete van 40 duizend euro moeten betalen vanwege het voordeel, dat wettelijk verplichte investeringen voor opvang van het kwik tien jaar lang zijn uitgesteld.
Inmiddels heeft de TU het probleem aangepakt door de riolering van het gebouw gedeeltelijk te vervangen. Volgens de TU is het kwik vooral door chemisch reinigen vanuit de rioolbuizen in het afvalwater terecht gekomen. Sinds1995 gebruikt het laboratorium geen apparatuur meer waarin kwik is verwerkt.
De TU is door de rechtbank vrijgesproken van een tweede beschuldiging: het zonder vergunning werken met een ionenimplantator. Twee weken geleden zei de hofaanklager ak dat de overheid ook steekjes had laten vallen bij het opstellen van duidelijke regels. Hij stelde toen voor om de TU schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen.
Comments are closed.