Education

‘Zijlstra is de ideale vijand’

Ze zinspelen al op nieuwe protesten en vegen de vloer aan met de plannen van staatssecretaris Zijlstra. De nieuwe voorzitters van ISO en LSVb zijn al helemaal ingewerkt.


Het hoger onderwijs moet toegankelijk blijven en deeltijdstudenten moet je geen langstudeerboete geven. Halbe Zijlstra is een sympathiek mens, maar als staatssecretaris is hij ‘de ideale vijand’ met een ‘bijna onmenselijke kant’ die een ‘visieloos’ hogeronderwijsbeleid voert. En als de basisbeurs in de masterfase daadwerkelijk wordt afgeschaft, dan zou het Malieveld deze lente wel eens opnieuw kunnen volstromen met woeste studenten.



Pascal ten Have en Sebastiaan Hameleers, de nieuwe voorzitters van respectievelijk de Landelijke Studenten Vakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg, zijn al helemaal ingewerkt.



In het verleden liepen de studentenbonden elkaar wel eens in de weg, zegt Ten Have. Maar daar zijn de politieke omstandigheden nu niet naar. Met het verhoogde collegegeld voor langstudeerders hebben de studentenorganisaties nog steeds geen vrede.



Dat Zijlstra iets wilde doen aan notoire treuzelaars, begrijpt ISO-voorzitter Hameleers nog wel. Maar dat voor deeltijdstudenten dezelfde regels zullen gelden, gaat er bij hem niet in. “Zij halen gewoonlijk dertig studiepunten per jaar – de helft van wat een voltijdstudent doet. Je kunt niet tegen die mensen zeggen ‘ga maar het dubbele aantal vakken volgen naast je baan en je gezinsleven’. Dat slaat nergens op.” Ten Have valt hem bij: “Zijlstra timmert liever alvast een mogelijke sluiproute dicht voor de langstudeerders die de boete willen omzeilen, dan dat hij even rustig nadenkt en met een fatsoenlijke oplossing komt voor de 75 duizend deeltijdstudenten om wie het gaat.”



Ook met de in juli gepresenteerde ‘strategische agenda’ vegen ze de vloer aan. Om het rendement te verbeteren mogen hogescholen en universiteiten van de staatssecretaris vaker studenten selecteren aan de poort en mogen ook derde- en vierdejaars een bindend studieadvies krijgen. “Dat soort maatregelen ontmoedigt studenten om zich te ontwikkelen”, vindt Hameleers. Ze zijn volgens hem ook onnodig. “Als studenten een bewuste studiekeuze maken en geselecteerd worden op motivatie in plaats van op cijfers, dan halen ze vanzelf goede resultaten. Je moet studenten niet straffen, maar inspireren.”



Wordt het een protestjaar of een overlegjaar voor de studenten? Ten Have: “Er staat nog heel wat op de rol. Het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase, het afpakken van de ov-kaart bij meer dan een jaar studievertraging. Dat lijkt nu bij de studenten een beetje weggezakt na al het gedoe over de langstudeerboete, maar ik denk dat er opnieuw veel studenten boos zullen zijn als dat in de lente aan de orde komt in de Tweede Kamer.”  

De gemeente krijgt al ‘geruime tijd klachten over de slechte oversteekbaarheid van deze locatie voor fietsers’, schrijft ze in een onlangs verstuurde brief aan omwonenden. Fietsers van en naar de Christiaan Huygensweg moeten zich tussen het autoverkeer mengen om de overkant van de Schoemakerstraat te bereiken.

Die straat is na de afsluiting van de Mekelweg op 1 februari 2007 steeds drukker geworden. Volgens de gemeente is de plek voor alle weggebruikers onoverzichtelijk en gevaarlijk. Regelmatig vinden er aanrijdingen plaats.
Daarom wordt het fietsers nog voor het einde van dit jaar onmogelijk gemaakt op deze plek aan de achterkant van de TU-bibliotheek over te steken. Ze moeten dat zestig meter noordelijker gaan doen, ter hoogte van de Emmalaan. De gemeente gaat daar een nieuwe oversteekplaats aanleggen.

Delft tekent daarbij aan dat er aan deze oplossing nadelen kleven. Zo moeten de bewoners van de appartementen direct aan de overzijde van de Christiaan Huygensweg een stuk omfietsen. En fietsers die de nieuwe oversteekplaats straks gaan gebruiken, moeten wel de Christiaan Huygensweg kruisen. Wat betekent dat ze nog steeds niet van de gevaarlijke t-splitsing verdwenen zijn. Volgens de gemeente wegen de nadelen echter niet op tegen de voordelen.
Henric Corstens, lid van de commissie veiligheid van de TU-ondernemingsraad, denkt een oplossing te hebben die de verkeerssituatie nog veiliger maakt. Zijn voorstel is om ook een oversteekplaats te maken op de Christiaan Huygensweg, ter hoogte van de aula. Fietsers die naar de overkant van de Schoemakerstraat willen, kunnen dan de gevaarlijke t-splitsing even verderop mijden. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.