Opinion

Smartphone

Ik mag aannemen dat u inmiddels ook een smartphone heeft? Iedere zichzelf respecterende brugsmurf heeft het laatste model om zijn vriendjes de loef af te steken, dus u gaat me toch niet vertellen dat u er nog geen een hebt? U wordt nooit gebeld zegt u? Maar dat is helemaal geen beletsel hoor.

Zo heb ik een smartphone van de TU, waar ik nooit op word gebeld. Gewoon omdat vrijwel niemand dat nummer heeft. Heerlijk rustig. Ik bel er zelf wel mee omdat er veel TU-nummers in staan, maar ik gebruik hem vooral als geavanceerde agenda met Dropboxfunctie en als chatbox voor tussentijds overleg met de achterwacht tijdens vergaderingen (‘Hadden we dat stuk al ingeleverd? Oeps… ik zeg net dat we dat allang hebben gedaan.’) Via Whatsapp onderhoud ik de onzichtbare navelstreng met mijn uitwonende kinderen (‘Kom je zondag eten? En wanneer krijg ik mijn boormachine/oorbellen/koffer/stofzuiger terug?’) en als er sokken achter de wasmachine vallen gebruik ik hem als zaklantaarn. Het is jammer dat er geen meetlint en pincet in zit, anders was hij helemaal perfect.

Inmiddels ben ik er achter gekomen dat iedereen zijn smartphone op geheel eigen wijze gebruikt. Sommigen gebruiken hem als roeptoeter voor alle gedachten die ze, in 140 leestekens geperst, willen rond twittertetteren (‘#Vooruitgang. Zojuist ook mijn andere sok aangetrokken.’) Anderen gebruiken hem als scrabblebord, als elektronisch boodschappenlijstje (ha die Appie), als fotoalbum of om eeuwig en altijd hun gelijk te bewijzen (‘Je gelooft me niet? Kijk maar hier: de Maserati Gran Turismo kan echt wel 285 km per uur!’ ) Mooie meisjes gebruiken hun smartphone als make-upspiegeltje, middelbare echtparen gebruiken hem als landkaart, studenten gebruiken hem als spiekbriefje (o, dat zou ik niet verklappen, dat is waar ook). En mijn nichtje van 14 gebruikt hem om haar moeder te irriteren door e-l-k-e-l-e-t-t-e-r apart te Whatsappen zodat mijn zus knettergek wordt van de piepjes nog voordat de boodschap is overgebracht.


Een smartphone kan natuurlijk veel meer dan een gewone mobiele telefoon, maar we behandelen hem ook heel anders. Veel mensen praten tegen hun smartphone, is u dat wel eens opgevallen? Zo sist mijn man soms tegen zijn telefoon: “Ja dat kan je nou wel op vrijdag plannen maar daar kom ik echt niet speciaal voor naar Den Haag hoor.” Alsof het zijn Blackberry is, en niet een of andere op d’r haar kauwende secretaresse die weer eens een afspraak op zijn vrije dag heeft gepland. En pas zat ik in de trein naast een mevrouw die tegen haar rinkelende iPhone zei: “Oh nee, tegen jou praat ik niet meer!” Zelf zeg ik altijd ”Doe dan!” als bijvoorbeeld iets opzoeken mij te sloom gaat, en “Hèhè, hij heeft het hoor!” als het uiteindelijk is gelukt. Heel apart. We praten wel tegen auto’s en smartphones, maar niet tegen fietsen en telefoons-met-een snoer. Voer voor cybersociologen. Wat is het toch jammer dat we dit nou niet meer door Diederik Stapel kunnen laten uitzoeken.


Ellen Touw is hoofd van de dienst onderwijs- en studentenzaken bij Civiele Techniek en Geowetenschappen en beleidsadviseur internationalisering.

Tussen Koninginnedag, paasfeestjes en bevrijdingsfestivals zou je het bijna over het hoofd zien, maar er staat nóg een festival op stapel, dat te leuk is om te missen. In de eerste week van mei is het Rotterdamse Schouwburgplein overkapt met circustenten, tijdens het Circusstad Festival. Ook in de Rotterdamse Schouwburg en in het oude Luxor Theater vertonen artiesten en circusgroepen uit onder meer Australië, Colombia, Frankrijk en België hun kunsten. Je hoeft geen leeuwentemmers en paardenacts te verwachten; het circus anno nu is een mix van dans, acrobatiek, jongleerkunsten, theater en muziek. Circustheater, eigenlijk, waarin altijd een verhaal wordt verteld.

Zelf een eenwieler proberen, leren jongleren, of freerunnen? No problem: er zijn dagelijks workshops waar je de gekste dingen kunt leren. Kunstjes waar je ook nog wat aan hebt, want vier ballen én een meloen hoog houden is natuurlijk dé manier om de show te stelen tijdens één van de talloze lentefestivals die aanbreken. Vooruit, ook een voorproefje van de bevrijdingsfestivals dan maar: daar zijn onder anderen Waylon, Perquisite en Hausmagger (Rotterdam), Toto-zanger Bobby Kimball, Go Back to the Zoo (Den Haag), Bastian (Amsterdam) en The Opposites & Partysquad en Cosmic Carnival (Den Bosch) te zien. In Rotterdam kun je bovendien twee keer een show zien van oud-TU’er Pieter Jouke en zijn Staat van Verwarring. Samen met Ronald Snijders houdt hij een humoristische, theatrale talkshow met thema’s als vrijheid, gelijkheid en vrijheid op straat – want daar mag nog heel wat over gediscussieerd worden. Kun je zo vanaf je circuseenwieler tussen springen. Heerlijk toch als je het nuttige met het aangename kunt verenigen?

Circusstad Festival, van maandag 2 tot en met zondag 8 mei van 13.00 tot 18.30 uur op diverse locaties in Rotterdam. Toegang tot het Schouwburgplein is gratis, op overige locaties moet je wel entree betalen.
www.circusstad.nl
www.bevrijdingsfestivals.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.