In iedereen schuilt diep van binnen een romanticus. Dus geef toe: Lichtjesavond in Delft wil je eigenlijk niet missen, al is het maar vanwege de danceparty.
Respect voor Sinterklaas, maar stiekem houden we ons natuurlijk al minstens een week in: kerstmis! Lichtjes aan, de verwarming hoog, glühwein en bergen borrels en feestjes. O, en vakantie niet te vergeten (en eh, ja, eerst nog even tentamens). Hoe heerlijk is het dan om helemaal in de stemming te komen tijdens Lichtjesavond? Door de hele binnenstad staan fakkels en vuurkorven, de grachten zijn verlicht en er worden kerstverhalen nagespeeld. Natuurlijk kun je er ook van alles doen. Skiën bijvoorbeeld, op de skirolbaan in het Winterwonderland in de Zuidpoort. Je eigen graffiti-kerstverhaal maken in Theater De Veste. Of chillen in de snowlounge. Op de Markt staat een muziekpodium, waar optredens zijn van onder anderen het Krashna Kamerkoor.
Oké, uiteindelijk draait de hele avond natuurlijk om het verlichten van de grote kerstboom op de Markt, om 19.30 uur. Oók heel gezellig. Maar dan sta jij waarschijnlijk op de gratis danceparty in Theater De Veste, moe geskied en suf geshopt op de kerstmarkt.
Goh, jammer eigenlijk dat je er nog even op moet wachten. Maar voor de echte christmas die hards: dit weekend gaan de Apres Ski-party’s in Speakers weer van start. Elke week vaste prik en van een iets andere orde dan de dance in het theater, maar hé: sneeuw is sneeuw en Flügel is Flügel. Nu alleen nog zorgen dat je jezelf niet te brak hebt gefeest voordat het echte kerstfeest aanbreekt.
Lichtjesavond, dinsdag 13 december vanaf 17.00 uur in het centrum. Overdag kerstmarkt. Danceparty De Veste: 18.00 uur. www.donkeredagenvandelft.nl
Apres Ski in Speakers, vanaf vrijdag 9 december elk weekend vanaf 23.00 uur. Toegang: € 5,-. http://www.speakers.nl
Het gaat snel met het retro-hardrocktrio Vanderbuyst. De in oktober 2010 verschenen titelloze debuut-cd verkoopt als broodjes. Binnen twee maanden waren de eerste duizend exemplaren uitverkocht. Ook de tweede oplage ging rap over de toonbank.
Het album werd in lyrische bewoordingen begroet, vooral in de Duitse metal- en hardrockpers. Vanaf het eerste nummer is de plaat het afwachten waard geweest, volgens de recensent van metalpower.de. Bij de ‘Melodic-Hardrock in Form des Uptempo-Knallers Tiger kann man einfach nicht ruhig sitzen bleiben, muss zumindest mit dem Bein mitwippen und sich an den famosen Melodien erfreuen. Wahnsinn!’ Een ander medium prees de hoge ‘Bang- und Luftgitarrenfaktor’. “En nu we zelfs in OOR staan zijn ook onze ouders onder de indruk”, glundert drummer Barry van Esbroek.
En dan zijn ze ook nog gevraagd om als support act mee te gaan op de Europese tournee van de Britse heavy metalgigant Saxon. Tussen 6 mei en 8 juni 2011 staan ze 23 keer op de planken, in acht verschillende landen. In totaal moeten er twaalfduizend kilometer worden afgelegd, heeft gitarist Willem Verbuyst berekend. “Dat wordt heel wat reizen.”
Barry van Esbroek en zanger/bassist Jochem Jonkman hebben er hun nevenactiviteiten in sixties beatbandjes als The Flying Tygers en The Raving Bonkers zelfs voor stopgezet. En dan te bedenken dat het trio pas in de lente van 2008 begon. Ze kenden elkaar van gelegenheidsbands en van de verdieping op de Prof. Evertslaan waar Van Esbroek en Jonkman kwamen wonen toen zij aan de TU begonnen. Van Esbroek: “In september 2008 hebben we een demo opgenomen, pas in januari 2009 zijn we live gaan spelen. We hebben er bewust voor gekozen om eerst opnames te maken als visitekaartje.”
Vanderbuyst laat zich inspireren door traditionele hardrockbands uit de jaren zeventig en tachtig als Van Halen, Vandenberg, Thin Lizzy. Aan vernieuwingen of andere muzikale strapatsen is geen behoefte. Gewoon ouderwets tekeer gaan en wapperen met die lange haren.
“Hardrock is heel dynamisch”, vindt Van Esbroek. “Het ligt dicht bij de blues, waar de gitaarmuziek vandaan komt. Eerlijke muziek, met echte instrumenten, geen elektronica. Niet moeilijk doen om het moeilijk doen, maar spelen in dienst van het liedje.”
Van Esbroek had zijn IO-studie al lang afgekapt, maar werktuigbouwkundige Jonkman zat eind 2009 midden in zijn afstudeerfase, toen de band zich in de kijker begon te spelen: “Bij de planning voor mijn afstuderen gaf ik prioriteit aan mijn muzikale ambities”, zegt de laatste stellig. “Ik heb negen jaar over die studie gedaan. Ik wist al dat ik mijn leven na mijn afstuderen ging inrichten naar de band. We doen dit niet alleen voor de lol. Je kunt een nummer twintig keer achter elkaar spelen en elkaar dan zat zijn, of merken dat het nummer beter wordt. Dat laatste maakt muziek maken waardevol.”
Comments are closed.