De internetsite van de TU Delft is genomineerd voor de verkiezing van de Website van het jaar 2010. Dat is vooral leuk; uniek is de nominatie in elk geval niet te noemen. Er zijn in 21 categorieën 270 sites genomineerd.
De site van de TU Delft valt in de categorie Educatie. Daarin zijn er twaalf concurrenten, waaronder de sites van de Vrije Universiteit en Hogeschool Utrecht, maar ook die van de Leidse Onderwijsinstellingen, TheorieTV en Studenten.net.
Andere categorieën zijn onder meer Automotive, Carrière, Games, Entertainment, Telecom, Overheid, Shoppen en Sporten.
Simpel
De verkiezing van de website van het jaar is een jaarlijks evenement van onderzoeksbureau MatrixLab en Emerce. De opzet is simpel: de site die de meeste stemmen krijgt van het publiek wint de strijd. Er zijn daarnaast per categorie winnaars voor de aspecten ontwerp, navigatie en inhoud.
Hogeschool Utrecht werd vorig jaar de beste onderwijssite, terwijl Scholieren.com aan de haal met de prijs voor de populairste onderwijssite.
Het draait, niet verrassend, soepeler dan Vista en door de ‘glazen’ vensters ziet het er gelikt uit. Hier waren de tien studenten die afgelopen donderdag tijdens het symposium Design for Usability de zogenaamde ‘desktop experience’ van Windows 7 bespraken het over eens. Toch gaven ze de ontwerper van het besturingsprogramma er flink van langs.
“Ik heb een dikke huid dus schroom niet om fiks commentaar te leveren”, zei Microsoft-designer en IO-alumnus Stephan Hoefnagels die te gast was.
Student Sérgio Cordeiro is te spreken over het gemak waarmee je door het programma kan scrollen en klikken. “Even schudden met de muis boven een document en alle andere vensters verdwijnen naar de achtergrond. Erg mooi”, zegt hij terwijl hij deze nieuwe functie, de zogenaamde arrow shake, demonstreert. Het is het lievelingsspeeltje van Hoefnagels. “Het is zo simpel en toch moeten mensen lachen als ze het ervaren. Ze tonen echt emotie.”
“Maar wat ik teleurstellend vind”, vervolgt Cordeiro, “is dat het niet volstaat om boven een venster te hangen met je muis om door het document te scrollen, maar dat je het eerst moet aanklikken.”
De student legt de vinger op een zere plek. “Dit willen we graag, maar scrollen zit deep down in the bowels of Windows”, legt Hoefnagels uit. “De programmeurs kregen een angstige blik in hun ogen toen we met dit verzoek kwamen. Ze waren bang voor wat stuk kon gaan.”
Het verwijderen van een usb-stick is vervelender geworden. Rechts onderin het scherm rotzooit Cordeiro om de optie te vinden. En voila. Maar nee, een programma – welk is een raadsel – heeft de stick nog in gebruik. “Trek hem er gewoon uit”, lacht Ianus Keller, de moderator van de middag. “Ja”, zegt Hoefnagels, “dat doe ik ook altijd.”
Studenten Koen van Boerdonk en Jochem van Engers wijzen op een fout in het programma. “De onderste balk is transparant. Maar als je er een icoon onder schuift, is hij dat opeens niet meer.” Hun demonstratie leidt tot hilariteit in de zaal.
Hoefnagels kan er wel om lachen. “Aan het eind van het ontwerpproces rapporteert iedereen de fouten die ze tegenkomen. Niemand weet van te voren wat er gaat gebeuren. Dit is duidelijk een bug die ons door de vingers is geglipt.”

Comments are closed.