Waarom duurt het veel langer tot aardappels gaar zijn als je ze meekookt met zuurkool, dan wanneer je ze apart kookt? Allereerst enkele verbaasde reacties: waarom zou je in vredesnaam aardappelen samen koken met zuurkool? Goed, stel da’t je, in de naam van de wetenschap dan maar (en los van het feit dat je stamppot zo véél lekkerder wordt), alles in één grote pan mikt, waarom laten die aardappelen dan op zich wachten?Berna de Rijke, zevendejaars werktuigbouwkunde: “Als de verhouding water tot vaste massa verandert door zuurkool in de pan te doen, lijkt het mij logisch dat het gaar worden van de aardappelen hierdoor ook wordt beïnvloed.
Er is dan als het ware minder water ‘beschikbaar’ voor de aardappelen.”
Floor Heylen, zesdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, denkt dat het aan de verandering in contactoppervlak ligt. “Doordat aardappelen ronde vormen hebben, is het contact met elkaar minimaal en met het kokende water daardoor maximaal. Zodra er zuurkool tussen de aardappelen zit, wordt het contact met het water verminderd en duurt het dus langer tot ze gaar zijn.” Ze dekt zich in met een tweede uitleg: “Het zou ook kunnen zijn dat zuurkool een veel groter oppervlak heeft dan de aardappelen en daardoor meer van de beschikbare energie opneemt dan de aardappelen.”
Van meerdere kanten komt in elk geval een tip aan het adres van de vraagsteller: kook voor het maken van zuurkoolstamppot, een pakje aardappelpuree. Tegenwoordig nauwelijks meer van echt te onderscheiden, en erg snel klaar.
Dennis Huiskens, afgestudeerd informaticastudent, stelt de vraag van deze week: “Waarom is gapen aanstekelijk, zelfs als de ‘na-aper’ helemaal niet moe is?” (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden!
Waarom duurt het veel langer tot aardappels gaar zijn als je ze meekookt met zuurkool, dan wanneer je ze apart kookt? Allereerst enkele verbaasde reacties: waarom zou je in vredesnaam aardappelen samen koken met zuurkool? Goed, stel da’t je, in de naam van de wetenschap dan maar (en los van het feit dat je stamppot zo véél lekkerder wordt), alles in één grote pan mikt, waarom laten die aardappelen dan op zich wachten?
Berna de Rijke, zevendejaars werktuigbouwkunde: “Als de verhouding water tot vaste massa verandert door zuurkool in de pan te doen, lijkt het mij logisch dat het gaar worden van de aardappelen hierdoor ook wordt beïnvloed. Er is dan als het ware minder water ‘beschikbaar’ voor de aardappelen.”
Floor Heylen, zesdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, denkt dat het aan de verandering in contactoppervlak ligt. “Doordat aardappelen ronde vormen hebben, is het contact met elkaar minimaal en met het kokende water daardoor maximaal. Zodra er zuurkool tussen de aardappelen zit, wordt het contact met het water verminderd en duurt het dus langer tot ze gaar zijn.” Ze dekt zich in met een tweede uitleg: “Het zou ook kunnen zijn dat zuurkool een veel groter oppervlak heeft dan de aardappelen en daardoor meer van de beschikbare energie opneemt dan de aardappelen.”
Van meerdere kanten komt in elk geval een tip aan het adres van de vraagsteller: kook voor het maken van zuurkoolstamppot, een pakje aardappelpuree. Tegenwoordig nauwelijks meer van echt te onderscheiden, en erg snel klaar.
Dennis Huiskens, afgestudeerd informaticastudent, stelt de vraag van deze week: “Waarom is gapen aanstekelijk, zelfs als de ‘na-aper’ helemaal niet moe is?” (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden!
Comments are closed.