Campus

Voorjaarskriebels

Met de temperaturen eindelijk boven het vriespunt, moeten we toch echt de kalender gaan geloven: het is voorjaar. Voorjaar betekent voor veel mensen wat anders, zoals de voorjaarsschoonmaak, langzaam beter weer en eindelijk weer een korte broek.

Voor mij? Net even iets anders. Ik sta alweer te popelen om mijn wintergerechten terug de opberg-ruimte in te jagen en over te stappen op de zoete genoten die het voorjaar qua eten met zich meebrengt. Lam, de eerste vruchten, mosselen.
Smachtend naar de zomerse maanden en met een knipoog naar de winterse tijden maar ook Pasen, is hier een lekker gerechtje als voorbereiding op de zomertijd.


Zomerse erwtensoepMoeilijkheidsgraad: eenvoud op zijn best

Nodig: soeppan, blender of staafmixer, zeef

Ingrediënten voor 3-4 personen: 500 gr doperwtjes (ingevroren of vers), 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 liter groentebouillon, 200 ml witte wijn, 1 bosje basilicum, olie, zout, peper, crème fraîche , 3-4 kwarteleitjes (1 p.p.)Doe de dag van tevoren ongeveer 200 ml olie in een bakje met de basilicum, pureer fijn met de staafmixer en laat over nacht op smaak komen. Dit is je basilicumolie, hoe langer je deze laat staan, des te lekkerder die is.


Snipper een ui en snij de knoflook fijn. Fruit deze beide aan (voeg de knoflook later toe dan de ui) tot mooi glazig. Blus het geheel af met de wijn en laat indampen tot je geen alcohol meer ruikt. Dan is de (meeste) alcohol verdampt. Doe vervolgens de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Als het kookt doe je de doperwten er bij.


Dit duurt maar kort dus pas op!


Pureer het geheel fijn met de staafmixer en trek door een zeef. Serveer met een lepel crème fraîche, wat basilicumolie en een zacht gekookt kwarteleitje (in koud water aan de kook brengen, vuur uit en één minuut laten staan, laten schrikken en genieten).


Met geslepen messen,

De Kokende Student

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.