Education

Verdien alvast wat minder

Verlaag alvast uw salaris. Die oproep verstuurden de minister en staatssecretaris van Onderwijs per brief aan bestuurders van scholen, hogescholen en universiteiten.


In de brief zetten de bewindslieden nog eens de maximale salarissen voor onderwijsbestuurders op een rij: van 162 duizend euro in het basisonderwijs naar 195 duizend in het hbo tot 225 duizend euro in het universitaire onderwijs. Allemaal inclusief vergoedingen en pensioenpremies.


Deze bedragen zijn nog steeds niet wettelijk verankerd, want de Eerste Kamer moet de Wet normering topinkomens nog aannemen. Tot die tijd hebben de staatssecretaris en minister weinig wapens in handen om bestuurders tot lagere salarissen te dwingen.


Als de wet eenmaal van kracht is, moeten alle salarissen binnen vier jaar aan de norm voldoen. Bovendien kunnen de bewindslieden te veel verdiend geld dan terugeisen van de topbestuurders zelf.


Nu al is het mogelijk om ‘ondoelmatige”’bestedingen van onderwijsinstellingen terug te vorderen. En daar zullen staatssecretaris Zijlstra en minister Van Bijsterveldt gebruik van maken, dreigen ze, zodra een bestuurder salarisverhoging krijgt terwijl hij al meer dan het maximum verdient.


Ook als er sprake is van een nieuwe benoeming of een herbenoeming kunnen de bewindslieden al ingrijpen. Het salaris van nieuwe bestuurders moet onder de toekomstige WNT-norm blijven.


Bestuurders hoeven straks niet allemaal het maximum te verdienen, want de ene instelling is groter en complexer dan de andere. Maar daar wilde het kabinet geen nadere regels voor opstellen. Het onderwijs moest zelf maar met een voorstel voor ‘salarisklassen’ komen. Uiterlijk 1 april willen de bewindslieden weten hoe de verschillende onderwijssectoren die klassen uitwerken.

Jasper (21), student Technische Natuurkunde, gebruikte op de middelbare school al Ritalin om nachten door te leren. Hij schat dat hij ongeveer dertig dagen met Ritalin heeft gestudeerd, voor het laatst in zijn eerste jaar aan de TU. “Ik gebruikte het omdat ik me niet kon concentreren op lange stukken tekst, maar met natuurkundesommetjes maken heb ik nooit concentratieproblemen gehad. Ik ben gestopt omdat ik het niet meer nodig heb en geen onnodige medicijnen in mijn bloed wil.”

Medicijnen als Ritalin en Concerta zijn bedoeld om ADHD-symptomen tegen te gaan, maar hebben bij niet-ADHD’ers een stimulerende werking. Volgens Daan van der Gouwe, drugsvoorlichter van het Trimbos-instituut, is de werking van Ritalin bij niet-ADHD-patiënten te vergelijken met speed. “Het is een upper: het verbetert je concentratie. Daarom wordt het ook gebruikt.” ADHD-medicijnen kunnen tot zekere hoogte verslavend zijn. “Bij Ritalin is vooral geestelijke verslaving bekend: mensen denken dat ze zonder niet kunnen presteren.” Of verslaving optreedt, hangt af van de gebruiker en van omstandigheden. “Als je het regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, is de kans op verslaving of afhankelijkheid groter. Maar er zijn geen gevallen bekend van mensen die enkel door gebruik van Ritalin in de verslavingszorg terecht kwamen.”

Onderzoeksinstituut IVO, dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijk negatieve effecten van het adhd-medicijn bij mensen die het als feest- of prestatiemiddel slikken, komt tot een andere conclusie. Vijftien procent van de groep onderzochte party- en prestatieslikkers meldde kenmerken van verslaving. Verslaving kwam het meest voor bij de groep met een adhd-indicatie en bij de groep die naast Ritalin op doktersvoorschrift ook nog oneigenlijk gebruikt. Degenen die Ritalin snuiven lopen eveneens een grotere kans op afhankelijkheid.

De pillen zijn verkrijgbaar via Marktplaats. Rik (22) kreeg ze voor twee euro per stuk. “Ik was nieuwsgierig of het zou helpen bij mijn studie. Een vriend was enthousiast over Ritalin, maar ik heb er zelf niet zo veel van gemerkt.”
Linda (22) krijgt de medicijnen legaal; via een bevriende huisarts. Hoewel er officieel geen diagnose is gesteld, denkt ze dat ze ADHD heeft. “Het lijkt of mijn brein altijd in de knoop zit en Concerta het uit de war haalt.” Ze slikt het vooral tijdens de tentamenperiode of op drukke studiedagen. “Ik wil eigenlijk geen chemische troep in mijn lichaam, maar mijn studie vordert en wordt steeds moeilijker. Ik moet me nu af en toe kunnen concentreren, anders red ik het niet.”

Behalve om te studeren, worden de medicijnen ook gebruikt als partydrugs tijdens een feestje. Jurre(22): “Ik was dronken en kreeg het aangeboden van een vriend. Ik merkte echt dat ik scherper kon denken, maar ga het nooit meer doen. Drugs en alcohol gaan niet samen. Het was gewoon best wel dom.”
De TU is bekend met het gebruik van de middelen bij studenten. Nellie van de Griend, manager bij onderwijs & studentenzaken: “Het klopt, de middelen worden in Delft gebruikt, maar specifieke cijfers zijn onbekend.”

De namen in dit stuk zijn om privacyredenen gefingeerd en zijn bij de redactie bekend.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.