Education

Van Bijsterveldt doet portefeuille Plasterk

In drie minuten waren ze eruit. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt neemt de portefeuille van oud-minister Plasterk over en demissionair minister Rouvoet van Jeugd en Gezin ontfermt zich over het primair onderwijs en de kinderopvang. Dat hebben ze vandaag bekend gemaakt.

“Dit is de meest simpele en overzienbare verdeling”, aldus Rouvoet. “Gelet op de verwantschap met jeugd en gezin neem ik de portefeuille van oud-staatssecretaris Dijksma waar.”

Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt, verantwoordelijk voor het voortgezet en beroepsonderwijs, krijgt er het hoger onderwijs bij. “Een deel van het hbo zat al in mijn portefeuille: de lerarenopleidingen en de pabo’s.”

Van Bijsterveldt is vooral benieuwd naar het advies van de commissie Veerman, die onderzoekt of het huidige hbo-wo stelsel wel ‘toekomstbestendig’ is. “Aan de hand van dat advies zullen we straks aanbevelingen doen.”

Beslissingen blijven voorlopig uit, het wordt vooral ‘input voor de nieuwe coalitie’. Ook de bezuinigingen zijn ‘echt voor de toekomst’.

Voorlopig richt Van Bijsterveldt zich op de overgang van het voortgezet onderwijs naar de universiteit of hogeschool. “Ik ben al in overleg met de VSNU en de HBO-raad over hoe we die keten kunnen verbeteren. Die gesprekken gaan gewoon door.”

Naast het hoger onderwijs krijgt Van Bijsterveldt er ook emancipatie, media en cultuur bij. De vele werkbezoeken van minister Plasterk zal ze niet kunnen evenaren, zegt ze. “Ik heb geen hoed en minder tijd.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.