Education

TU-team wint Battle of the Best Bèta’s

Een team van zes studentes van de TU Delft heeft dinsdag de Battle of the Best Bèta gewonnen. Ze bedachten voor Plan Nederland de beste oplossing om in Zambia de registratie van de Foster Parents-kinderen en hun situatie te verbeteren.

“De verkiezingen komen er aan, het rapport van de commissie-Veerman wordt binnenkort gepresenteerd, dus het is belangrijk dat we als LSVb op één lijn zitten”, zegt algemeen bestuurslid Jasmijn Koets, die tot juni waarnemend voorzitter is.

De 23-jarige UvA-student internationale betrekkingen wil geen voorbeelden geven van de meningsverschillen die kennelijk al langere tijd speelden. Onder haar voorzitterschap zal de politieke lobby niet van karakter veranderen. “We hebben als LSVb een aantal grondbeginselen die met de algemene ledenvergadering zijn afgesproken.”

Of Oosterwijk daar van wilde afwijken wil ze niet zeggen. “Gerard heeft zelf de beslissing genomen om op te stappen. We vinden het jammer en zijn hem erkentelijk voor wat hij voor de LSVb gedaan heeft.”

Volgens Henno van Horssen, voorzitter van studentenorganisatie ISO, komt het vertrek van Oosterwijk op een ongelukkig moment, zo vlak voor de verkiezingen. “Dit is slecht voor de gezamenlijke slagkracht van de studentenbeweging. Inhoudelijk waren Gerard en ik het niet altijd eens, maar hij stond er wel altijd.” Hij kan slechts gissen naar de aard van de meningsverschillen. Van ruzie over de inhoudelijke koers van de LSVb is hem niets bekend.

Dat laatste zeggen ook de lidbonden van de LSVb, zoals de Groninger Studentenbond en Akku, die naar het hoofdbestuur verwijzen. Gerard Oosterwijk is niet voor commentaar bereikbaar.

Het winnende team bestond uit Lizet Bloo (TBM), Nadine van Minderhout (CiTG), Rianne Langenberg (EWI), Femke de Korte (TBM), Zoë Lagerweij (EWI) en Daphne Nederstigt (Bk).

Mobiele telefoon
Tot nu toe registreerde Plan Nederland de kinderen met formulieren op papier. Het TU-team heeft een opzet bedacht om dat via de mobiele telefoon te laten verlopen. Op de telefoon is een digitaal formulier in te vullen. De gegevens kunnen door een verbinding met de database van Plan Nederland meteen worden gecontroleerd. Fouten kunnen zo worden gecorrigeerd en onvolledige informatie kan worden aangevuld.

Jury
Volgens de was de oplossing van het winnende team de meest volledige en overweldigend goed. Plan-medewerker en jurylid Mwape Mulumbi verwoordde het als: “They really blew us away by ticking al the boxes while at the same time achieving an amazing level of detail.” Zo is hun oplossing goed aangepast aan de lokale situatie in Zambia, toont het winnende plan dat is geleerd van eerdere ict-initiatieven en zijn de financiële en gebruiksgevolgen van het voorstel voor Plan duidelijk en goed onderbouwd met cijfers.

Geld en reis
Met hun overwinning verdienden de studentes voor hun studievereniging S.T.V.B. Curius 2500 euro plus een reis naar Zambia. De reis is bedoeld om de bedachte oplossing ter plekke te verfijnen. De Battle of the Best Bèta is een initiatief van Accenture en Plan Nederland waaraan 160 bètastudenten deelnamen.

In de finale streden acht teams van zes personen om de overwinning; vier teams waren afkomstig van de TU Delft. De finaleteams plaatsten zich in november en december via voorrondes in Delft, Utrecht, Eindhoven en Enschede. Bloo, Minderhout en Langenberg wonnen eind november vorig jaar de voorronde in Delft.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.