Education

‘TU te koop zetten is verkeerd signaal’

De liberale jongerenorganisatie JOVD Delft e.o. is niet blij met de actie waarbij de studentenvakbond VSSD de TU Delft ‘te koop’ zette. “De vakbond heeft hiermee de opleiding te grabbel gegooid”, zegt voorzitter Marleen van de Kerkhof.


 


De VSSD hing begin november een groot spandoek op de aula en vele posters en makelaarsbordjes aan gebouwen op de campus met de tekst ‘te koop’.  De vakbond deed dit uit protest tegen de bezuinigingen op de basisbeurs.


Met een leenstelsel zouden bèta-studenten slechter af zijn omdat hun opleiding een jaar langer duurt en zwaarder is. Zij zouden dan niet meer voor een bèta-studie kiezen, waardoor de universiteit overbodig zou worden.


De JOVD Delft e.o. vindt dat de VSSD daarmee een ‘verkeerd signaal’ afgeeft. “Het klopt dat alle studenten zullen moeten investeren in hun opleiding, maar wij vinden dit niet per definitie een slechte maatregel”, zegt Van de Kerkhof.


De maatregel kan volgens haar juist zorgen voor meer gemotiveerde en zelfbewuste studenten en scholieren, die hierdoor nagaan welke studie goede baankansen biedt. Door het tekort aan technici zullen Delftse studenten juist gemiddeld zeer snel aan een baan komen, redeneert de JOVD.


De VSSD houdt er volgens de liberale jongerenorganisatie geen rekening mee dat bèta-studies duurder zijn dan andere studies. Waar de overheid ongeveer achtduizend euro per jaar uitgeeft aan de studie van de gemiddelde student, zouden bèta-studies bij veertienduizend euro per jaar kosten. “Hoewel de Delftse student een jaar extra collegegeld betaalt, is dit niets vergeleken met de totale waarde van de studie.”


De JOVD Delft e.o. is wel verrast door de afschaffing van de OV-jaarkaart. Die kan ervoor zorgen dat meer studenten dichtbij hun studie op kamers willen gaan wonen. Zeker in steden als Delft kan dit problemen geven omdat er nu al een tekort is aan studentenhuisvesting en huisvester Duwo afziet van bouw van studentencomplexen.


De JOVD vindt dat de vakbond wel juist heeft opgemerkt dat hierdoor onevenredige gevolgen ontstaan voor studenten Life Science & Technology en Molecular Science & Technology. Zij zijn door hun studie verplicht te pendelen tussen de universiteiten in Delft en Leiden.          

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.