Education

‘TU pot geld op’

De TU Delft verwacht 2012 af te sluiten met een positief resultaat van 21,3 miljoen euro, deels veroorzaakt door de langstudeerboete. De gebouwen op de campus kunnen roet in het eten gooien.


Het gebouwenbestand van de TU is oud en niet al te best onderhouden. Collegelid Paul Rullmann hield de studentenraad (sr) maandag nog maar eens voor dat de overheid die gebouwen in 1995 aan de TU heeft geschonken, zonder bijgaand budget voor onderhoud. Het achterstallig onderhoud op de universiteit bedraagt inmiddels 150 miljoen euro.


Rullmann erkende ten overstaan van de studenten dat dat een risico is. Toch besluit het cvb dit jaar om alleen het hoognodige te doen. Ook vorig jaar was dat zo. Voor 2011 begrootte het cvb een positief resultaat van zestien miljoen euro. Daar is nu nog acht miljoen euro van over, aldus Rullmann. De rest ging op aan onderhoud dat toch niet langer kon wachten en een aantal andere onvoorziene uitgaven.



Het verwachte positieve resultaat van 21,3 miljoen euro uit de begroting 2012 komt vooral door het begrotingsresultaat van 43,4 miljoen positief van corporate budgets. Die post omvat alle gelden die centraal op de universiteit binnenkomen. Het cvb sluist van de rijksbijdrage steeds minder door naar de faculteiten en de universiteitsdienst – zij moeten immers de broekriem aanhalen. Zo spaart de TU geld voor vernieuwing. Rullmann: “We potten het dus op en besteden het later.”

Het resultaat van corporate budgets wordt ook positief beïnvloed door een stijging van de inkomsten uit collegegelden. De verwachting is dat 2011 sluit met 34,8 miljoen euro aan geïnde collegegelden. In 2012 is dat 42,8 miljoen euro.



In dat bedrag is de langstudeerboete opgenomen. De TU houdt er rekening mee dat die in 2012 een positieve impact van 4,8 euro heeft op de begroting. Dat is een eenmalig effect. In 2013 gaat de korting op de rijksbijdrage ten gevolge van de langstudeerdersmaatregelen namelijk in. In de meerjarenraming ziet de universiteit de rijksbijdrage en de collegegelden teruglopen van 391,9 miljoen euro in 2012 tot 374,7 miljoen euro in 2015, zo is de verwachting.



Omdat de faculteiten een paar jaar de tijd krijgen om aan de geslonken inkomsten te wennen, hoefden zij net als vorig jaar voor 2012 geen nulbegroting in te dienen. Op de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) na voldoen ze wel allemaal aan de aan hen opgelegde begrotingsrichtlijn.



TBM gaat 0,8 miljoen euro verder in de min dan de bedoeling was en komt op een negatief resultaat van een miljoen euro. Het cvb kan daarmee leven, omdat TBM probeert ontslagen te vermijden via natuurlijk verloop. Daardoor hoeft de faculteit geen of minder gebruik te maken van dure afvloeiingsregelingen. Nu is TBM duurder uit; de verwachting is dat de faculteit in de toekomst juist minder kosten heeft door ontslagen.



Bouwkunde staat het verst in de min met 2,7 miljoen euro negatief, maar dat is wel volgens de richtlijn. Ook de universiteitsdienst hield zich aan de richtlijn en komt op een negatief resultaat van 2,1 miljoen euro. Vastgoed komt op een negatief resultaat uit van 8,1 miljoen euro. Daarin zijn het vertrouwelijke meerjaren vastgoed investeringplan (MVIP) en een impuls voor de kwaliteit van gebouwen ter waarde van tien miljoen euro opgenomen. 

In de nacht van maandag op dinsdag kwam rond 1.50 uur een man met een vuurwapen het café binnen. Hij bedreigde daarmee de twee aanwezige medewerkers en dwong hen geld af te geven.

Het ging om een man met een smal gezicht. Hij droeg een zwarte lange jas en een zwarte muts. Na de overval vluchtte de man ichting van de Koornmarkt. Meer informatie staat op de site van de politie.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.