Noteer in je rooster: avondcollege door muziekprofessor Leo Blokhuis en zangeres Ricky Koole. Strikt genomen is ‘Laagland’ een muziektheatervoorstelling. In ‘Laagland’ zingt Ricky Koole prachtige liedjes.
De bezoeker wordt meegenomen op een reis langs vele muziekstijlen. Alles lijkt te kunnen, zolang het geen mainstream is. Denk aan Afrikaanse en Ierse traditionele muziek die elkaar vinden, maar ook hoe soul en country samensmelten. Op de muzikale uitvoering door Ricky Koole en de uitgebreide band is niets aan te merken. Daarbij vertelt Leo Blokhuis verrassende anekdotes achter de platen. Door de vertellingen van deze gepassioneerde muziekprofessor bekruipt je soms het gevoel een mooi avondcollege bij te wonen in plaats van een voorstelling.
Leo Blokhuis is bekend van programma’s als Top 2000 à gogo waar hij het charisma van presentator Matthijs van Nieuwkerk aanvult met zijn muziekkennis. Hoewel ‘Laagland’ niets te maken heeft met de Top 2000 doet de voorstelling er toch een beetje aan denken. Ook in het theater geniet je niet alleen van de anekdotes zelf, maar ben je ook vol ontzag voor de onuitputtelijke bron van kennis die Leo Blokhuis is.
De show is heel divers qua muziekkeuze en hierin ligt ook de grootste zwakte. Verwacht geen volledige muziekgeschiedenis, maar gewoon een leuk avondje willekeurige liedjes en opmerkelijke verhalen.
Laagland, Leo Blokhuis en Ricky Koole
23 februari Theater de Veste 20.15 uur, €18,50 (CJP €16,50)
www.theaterdeveste.nl
www.leoblokhuis.nl
www.rickykoole.nl
Net als voorheen krijgen ze van het ministerie van OCW voor drie jaar een ‘lerarenbeurs’ van maximaal 3500 euro, verhoogd met 700 euro voor leermiddelen en reiskosten. Ze krijgen voortaan meer tijd om hun opleiding af te maken. Tot nu toe werd na die drie jaar gekeken naar het studieresultaat. Voortaan wordt pas drie jaar na afloop van de subsidieperiode, dus na zes studiejaren, gekeken hoe veel studiepunten zijn behaald. Eventueel moet dan (een deel van) de beurs worden terugbetaald. De versoepeling geldt ook voor docenten die al een lerarenbeurs hebben.
Dat staat in de nieuwe regeling voor de lerarenbeurzen. De regeling hoort bij het Actieplan Leerkracht, waarmee de overheid het beroep van leraar aantrekkelijker wil maken. Al 8500 leraren – waaronder 466 hbo-docenten – ontvingen een beurs. Tweederde gebruikt deze voor een bachelor- of masteropleiding. De rest kiest voor kortere opleidingen.
Comments are closed.