Campus

Tekentafeltalenten

Altijd leuk, zo’n zomers slippertje. Maar waarom niet combineren met wat idealisme? Tie your toe, make a statement, zei IO-student Carlijn Brinkman en ze ontwierp een slipper die onderdeel had kunnen zijn van de Plakkie-hype, maar het bewust niet werd.


Carlijn Brinkman (23), afstudeerder bij Industrieel Ontwerpen, moet even graven in haar geheugen. Haar bachelor-eindproject liep gelijk met dat van Michiel Boerrigter, ontwerper van de inmiddels wereldberoemde Plakkies. Een hype die op hun beider naam had kunnen staan, maar die ze bewust aan zich voorbij liet gaan. “Voor het bedrijf waarvoor ik mijn opdracht deed, Kids Rights, wilde ik iets ontwerpen waar de hele wereld én Zuid-Afrika iets aan hadden. De organisatie had op dat moment al een project waarbij voor iedere knuffel die hier werd verkocht, een kind in Afrika ook een knuffel kreeg. Dat idee wilde ik voortzetten, maar dan praktischer; door schoeisel te ontwerpen dat je hier én daar kunt dragen. Slippers, dus.”


Het idee daarvoor kwam van een uitspraak die ze las van een Tibetaanse monnik. “Die zei: ‘Je kunt de wereld niet met leer bekleden, maar wel je eigen voeten.’ En zo is het. Soms lijken problemen zo groot, dat je denkt dat de verantwoordelijkheid nooit bij jezelf kan liggen. Maar je kunt natuurlijk altijd je eigen bijdrage leveren. Dat heeft óók effect op de hele wereld.”


Op de een of andere manier associeerde ze dat met de uitspraak die Prins Claus deed in 1998, tijdens een prijsuitreiking van het Claus-fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en naar aanleiding van de Afrikaanse, stropdasloze cultuur: ‘Stropdasdragers aller landen verenigt u: werp het touw af dat u hindert!’ Daarbij rukte hij zijn stropdas af en gooide hem weg. Brinkman verenigde die twee statements in ‘Tie your toe’, een slipper die gemaakt is van een stropdas. “Doe je statussymbool af, en maak een statement, vrij vertaald. Bovendien zijn stropdassen meestal gemaakt van goed, sterk materiaal. Als die dan toch massaal worden afgedankt, kun je ze net zo goed hergebruiken.” Verder besloot de student alleen duurzame materialen te gebruiken die lokaal, dus in de buurt van Johannesburg, te koop én produceerbaar waren.


Briljant, vond Kids Rights. Kon Brinkman haar werk niet met dat van Boerrigter verenigen om zo gezamenlijk een slipper op de markt te brengen? “Vanaf het moment dat Michiel en ik van elkaar ontdekten dat we een slipper ontwierpen voor ons eindproject, besloten we geen contact te hebben, zodat we elkaar niet zouden beïnvloeden”, vertelt de student. “Uiteindelijk werd mijn eindverslag wél onderdeel van de basis voor de Plakkies – ik kreeg er een acht voor. Maar verder besloot ik niets met het project te doen. En nee, daar heb ik achteraf geen spijt van. Het was een mooi aanbod, maar ik heb bewust een ander pad gekozen.” 


Dit is het laatste ontwerp in de serie Tekentafeltalenten.

 Je bent het al maanden van plan: die sport moet er nu echt weer eens van komen. En ja, de droom om eindelijk eens een theatercursus te volgen blijft. Maar je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel – zeker als het jaar in volle gang is. Voor je het weet hang je wéér elke avond met een biertje aan de bar.

Bij Sport & Cultuur weten ze wel hoe dat werkt. Dus presenteert ze op woensdag 15 september het complete sport- en cultuuraanbod op één avond. En nog met een superfeestje ook, want je kunt er meteen naar een concert van hiphopformatie De Fakkelbrigade – ontstaan uit oud-Opgezwolle-leden Rico en Sticks, beatmaker A.R.T., rapper Typhoon en James. Gratis.

Dat aanbod is trouwens verrassend divers: van cursussen zeefdrukken tot songwriting en pop/rockband, en van film- en theaterlessen tot saxofoon spelen. Hetzelfde geldt voor de sport, al spreekt die voor sommigen misschien iets minder tot de verbeelding. Probeer het dus gewoon eens, is het motto. Tijdens de Kick Off kun je verschillende lessen volgen. Deelname is gratis en vrijblijvend, maar je moet je van tevoren wel even melden bij de sportbalie. Voor het optreden van De Fakkelbrigade moet je vanaf 20.30 uur even langs de cultuurbalie. Het concert is gratis, maar er zijn maar tweehonderd kaartjes beschikbaar. O, en vergeet je campuscard niet! Nodig voor de inschrijving, maar voorál ook om de hele wereld te tonen hoe geweldig sportief en cultureel jij bezig bent. Just do it!

Kick Off, op woensdag 15 september vanaf 19.00 uur bij Sport & Cultuur. Concert De Fakkelbrigade om 21.30 uur. Toegang en deelname gratis.
www.sc.tudelft.nl
www.fakkelteitgroep.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.