De studentenbonden zijn niet blij met het regeerakkoord van CDA en VVD. Zware studies, stages in het buitenland en bestuurswerk worden er door ontmoedigd, verwachten ze.
Het steekt de bonden dat studenten na een jaar studievertraging drieduizend euro extra collegegeld moeten gaan betalen en hun ov-kaart verliezen. “De kosten voor het maken van een verkeerde studiekeuze, het beoefenen van topsport en het doen van bestuurs- of medezeggenschapswerk worden hoog”, meent het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studenten Vakbond is het daarmee eens. Volgens de LSVb worden vooral “de ambitieuze studenten” getroffen.
Ook zijn de bonden verontwaardigd dat masterstudenten geen basisbeurs meer zullen krijgen. Een visieloze bezuiniging, aldus de LSVb. “De universitaire bachelor is in Nederland geen op zichzelf staande opleiding en geeft over het algemeen zonder master geen toegang tot de arbeidsmarkt.”
Als studenten een aanvullende beurs hebben en een tweejarige masteropleiding willen volgen, moeten ze volgens het ISO ruim twaalfduizend euro inleveren. “Voor driejarige masters als geneeskunde loopt dit op tot bijna negentienduizend euro. Met name bèta, medische- en onderzoeksmasters worden daarmee uit de markt geprijsd.”
Verwijzend naar de titel van het regeerakkoord schrijft de LSVb: “De Vrijheid voor studenten om te studeren wat zij willen, wordt beperkt en het kabinet neemt niet de Verantwoordelijkheid om studenten volledig op te leiden.”
Het eerste protest tegen de regeringsplannen is al aangekondigd. Niet door de studentenbonden, maar door ROOD, de jongerenvereniging van de Socialistische Partij, die het snijden in de basisbeurs “kiezersbedrog”
van CDA en PVV noemt. Op het Plein in Den Haag verrijst vanmiddag om 14.00 uur een uitzendbureau voor niet-afgestudeerden. Ze kunnen onder meer aspergesteker in Polen worden.
Het regende pijpenstelen toen Teun Dappers vorige week donderdag op het racecircuit van Zandvoort met 24 andere finalisten een manhaftige gooi deed naar de Dunlop Drivers Cup. Met als gewilde bonus een racecursus onder begeleiding van Nederlands topcoureur Jeroen Bleekemolen. Van de einduitslag van deze dag vol krachtproeven werden alleen de beste drie bekendgemaakt. Helaas viel Dappers niet in de prijzen. “Niet gewonnen, wel veel geleerd”, aldus de technische bestuurskundestudent. “Over lijnrijden bijvoorbeeld en het rijden in verschillende soorten voertuigen. En over rijden in de regen, want het was spek- en spekglad.” Zijn ambitie om professioneel coureur te worden zet hij zeker niet in de ijskast: “Ik ga op eigen houtje verder. Meer oefenen, meer circuitrijden, in mijn eigen verbouwde autootje. Ze hebben mij uitdrukkelijk verteld dat ik talent heb. De rijkwaliteiten zijn er, die moet ik verder uitbouwen.”
Hoe het staat met de huidige kwaliteiten van de handbalheren van EDH/Torius is vooralsnog onduidelijk. De eerste wedstrijd van de zaalcompetitie tegen Warmunda werd gewonnen, maar zondag troffen de mannen in Gemini 3 een meer dan zware dobber. In de sussende woorden van speler Jorrit Hoevenagel: “Het ging niet geheel voorspoedig.” Een understatement, want de Delftse studentenploeg werd in sporthal Kerkpolder weggevaagd (37-22) door de Zoetermeerders. Het zegt volgens Hoevenagel weinig over waar zijn team staat. “Gemini is al driemaal achter elkaar kampioen geworden in deze klasse, maar weigert steeds om te promoveren. Waarschijnlijk zijn ze een stuk sterker dan de andere tegenstanders.”
Het vrouwenteam van EDH/Torius is net als vorig jaar ingedeeld in de vijfde klasse. “We waren vorig jaar eigenlijk kampioen, maar omdat we een keer het wedstrijdformulier verkeerd hebben ingevuld kregen we twee punten in mindering. Dus zijn wij niet gepromoveerd”, aldus vaste kracht Mona Hichert. Zondag speelden de dames vriendschappelijk. De eerste competitiewedstrijd werd eerder dik gewonnen (31-15).
De vorig seizoen bijna gedegradeerde rugbyvrouwen van Thor zijn ook weer ouderwets op dreef. Met de teruggekeerde internationals in de gelederen moeten de Delftse dames alleen het Amsterdamse AAC nog boven zich dulden in de landelijke ereklasse. Zondag werd in Leiden LRC Diok met 19-39 verslagen.
De heren studentenhockeyploegen uit Delft beginnen langzaam op gang te komen. Aan de Mekelweg werden de arme heren van Geel Zwart met 7-2 afgedroogd door DSHC, voor wie dit de eerste seizoenszege was na acht duels. Dopie haalde zijn tweede punt binnen door bij het nog ongeslagen Capelle een 3-3 gelijkspel overeen te komen. Voor de vrouwen van DSHC blijft het kwakkelen. Thuis tegen Alliance kregen de vrouwen met 0-4 klop. Dat was nog net niet zo erg als de 6-0 nederlaag waarmee de dames van Dopie naar huis terugkeerden na een bezoekje aan de lokale hockeyclub uit Berkel Enschot.
Comments are closed.