Education

Studenten boos om Iraans feestje op Haagse Hogeschool

Iraanse studenten zijn boos op de Haagse Hogeschool. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de instelling een gebouw heeft verhuurd aan de ambassade van Iran, die er de 31e verjaardag van de Iraanse revolutie vierde.

De studenten trokken aan de bel bij het internationale studentenplatform Iranian Progressive Youth (IPY) toen ze hoorden dat de Iraanse ambassade op 13 februari een feest gaf in hun school. “Een aantal van hen werd door de ambassade zelfs benaderd of ze mee wilden doen met de festiviteiten”, vertelt Pejman Salim van IPY. “En dat terwijl ze anoniem willen blijven voor de Iraanse overheid.”

De Nederlandse overheid boycotte de feestelijkheden. “Het ministerie van buitenlandse zaken heeft een duidelijk standpunt. Het beleid is dat Nederland niet meedoet aan de verjaardag van de revolutie”, zegt Salim. “Daarom is het onbegrijpelijk dat een hogeschool, die met overheidsgeld wordt bekostigd, wel meewerkt aan een feest van de ambassade.”

Iranian Progressive Youth organiseerde op dezelfde dag in vijfentwintig Europese steden studentenprotesten tegen het Iraanse regime. Eenendertig jaar gelden werd het pro-westerse regime verdreven en werd onder leiding van ayatollah Khomeini de islamitische republiek Iran gesticht. Veel progressieve oppositieleden zijn het land toen ontvlucht.

Een woordvoerder van de Haagse Hogeschool geeft in een reactie toe dat het ‘dom’ was om de ruimte aan de Iraanse ambassade te verhuren. “Als er geen lessen zijn worden de ruimtes commercieel verhuurd. We hebben ons niet gerealiseerd dat het faciliteren van deze bijeenkomst kwetsend kon zijn voor onze Iraanse studenten. We zijn nu met hen in gesprek en hebben onze excuses aangeboden. We gaan in de toekomst zorgvuldiger besluiten aan wie we ruimtes verhuren.”

Hij was aan het surfen op internet, op zoek naar een bijbaan. “Kom maar langs”, deelden ze John Steenbergen (26, student bouwkunde) mee, toen hij contact zocht. “Het sollicitatiegesprek was heel officieel. Ik dacht nog: ‘wat is dít voor een baan?’” Eenmaal aangenomen bleek het mee te vallen. “Ik kreeg te horen dat ik genoeg tijd zou overhouden om te studeren. Ik móest zelfs mijn studieboeken meenemen.”
De nieuwsgierigheid is gewekt. Hoe ziet zo’n werk- en studiedag eruit? Steenbergen draait vaak middagdiensten, van 14.00 tot 22.00 uur. Hij houdt de parkeergarage in de gaten via camera’s, wijst bezoekers naar de uitgang en loopt regelmatig een rondje door de garage. “Vooral om deze schoon te houden.” Druk krijgt hij het pas als er iets mis gaat. “Je hebt wel eens van die dagen. Storing bij de in- en uitrit, een parkeerautomaat die het niet doet. Je moet dan gewoon rustig blijven.”
Dat rustig blijven helpt niet altijd. “De parkeerautomaat beneden was stuk, maar een bezoeker had absoluut geen zin om naar boven te lopen. ‘U kunt wachten tot hij is gemaakt’, gaf ik hem als alternatief. Maar ook daar voelde hij niets voor. Nou ja, toen liet ik hem maar gaan zonder dat hij betaald had.” Steenbergen draait zijn diensten alleen, net als zijn collega’s. Communicatie gaat via een schriftje. “Daarin schrijven we bijvoorbeeld wanneer er iets grappigs op de camera is gebeurd. Een vrouw kreeg eens de slagboom op haar hoofd. ‘Kijk even op de beelden op dat en dat tijdstip’, schrijf ik dan.”
In parkeergarages worden de kunsten van chauffeurs vaak goed op de proef gesteld door krappe bochten en steile hellingen. “Er gaat geen dienst voorbij of er rijdt wel iemand tegen het betonblok bij de uitgang aan.” Steenbergen zit dán op de eerste rij voor een analyse. Hij ontdekte iets grappigs. “Vrouwen schaven er rustig langs en hebben het nauwelijks door. Mannen zijn wilder, horen ook dat de deur indeukt en rijden vervolgens plankgas weg. Alsof ze zich schamen. Lachen is dat.” Man of vrouw, voor Steenbergen zijn het altijd welkome momenten als er iets voorvalt. Even ontspannen, zo tussen het studeren door.

Bijbaan: Parkeerwachter
Verdiensten:
€8,30 per uur
Opvallend:
Krijgt betaald om te studeren

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.