Als promovendi een studiebeurs krijgen in plaats van een salaris, tellen hun publicaties dan nog mee in de ranglijsten van universiteiten? De actievoerende promovendi beweren van niet, maar anderen denken van wel.
Al jaren wordt er getwist over de invoering van het zogeheten bursalenstelsel. Enkele universiteiten willen graag promovendi met een studiebeurs aanstellen, omdat dit veel goedkoper is dan promovendi met een salaris. Tot nu toe stak de rechter er steeds een stokje voor, maar het kabinet wil de wet wijzigen, zodat een bursalenstelsel mogelijk wordt.
Protesterende promovendi verzinnen allerlei tegenargumenten, waarvan dit de meest intrigerende is: de publicaties van bursalen tellen niet mee in de output van universiteiten, zodat Nederland zal kelderen in de internationale ranglijsten.
Tanja Jadnanansing van de PvdA nam het argument over. “Ik zeg alleen dat promovendi wél kunnen zorgen voor hoge rankings, waar we allemaal zo van houden, en dat de bursalen dat niet kunnen”, zei ze maandag in debat met staatssecretaris Zijlstra. Ook D66 wilde weten hoe het nu zat met de publicaties van promovendi: tellen die wel of niet mee?
Deskundigen zijn er kort over: ze tellen gewoon mee. Het argument van de promovendi is onzin, zegt ranking-deskundige Ton van Raan, tot voor kort directeur van het Leidse onderzoekscentrum CWTS. “Alle publicaties tellen mee, maar die moeten wel zijn verschenen in tijdschriften die opgenomen zijn in de Web of Science.” Dat is de database van wetenschappelijke tijdschriften die gebruikt wordt voor het berekenen van impactscores van onderzoek.
“De arbeidsrechtelijke status van een auteur of co-auteur van een publicatie is niet belangrijk”, zegt ook Luc Rietveld van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). “Het gaat erom wie er bijgedragen heeft aan de publicatie. Deze personen komen op de publicatie te staan, of ze nu wel of geen bursaal zijn. Zelfs studenten zouden artikelen kunnen schrijven en staan dan gewoonlijk als co-auteur vermeld. De onderzoeksleider staat er meestal als laatste auteur bij.”
Zijlstra was er afgelopen maandag ook kort over in de Kamer: behalve Nederland zijn er maar twee andere landen zonder studentpromovendi. “De rest van de wereld doet het met bursalen.” Volgens hem zijn er in Nederland alleen juridische problemen met lesgevende student-promovendi, niet met publicerende.
Maar de promovendi houden vol. “Wij nemen slechts de argumenten van de Rijksuniversiteit Groningen serieus”, zegt Sjoerd Keulen van de actiegroep Promovendus.org. De universiteit wilde voor de rechter aannemelijk maken dat een bursaal geen werknemer is en stelde onder meer dat het intellectueel eigendom van eventuele wetenschappelijke publicaties geheel bij de bursaal ligt, en niet deels bij de universiteit.
Maar de rechter volgde die redenering niet, juist omdat de publicaties gewoon meewegen in de internationale ranglijsten. De promovendi dragen bij aan de uitstraling van de RUG en dus verrichten ze een taak die typisch voor werknemers is, aldus de rechter.
De rechter hanteerde het argument dus andersom: het werk van bursalen telt mee in de rankings, dus moeten het werknemers zijn. Over die conclusie wordt in de politiek verschillend gedacht, maar het uitgangspunt is duidelijk. De rankings komen in een bursalenstelsel niet in gevaar.
Leuk: *****
Handig: *****
Bediening:*****
Prijs: € 0,79
Platform: iPhone
Doodle is hip: de kans is zeer klein dat je nog nooit hebt gehoord van een app waar het woord doodle in voorkomt. Doodle Jump, Doodle Grub, Doodle Fly, Doodle Boat, Doodle Army Boot Camp, Doodle Kart en ga zo maar door.
Doodles zijn krabbels, volgens ‘alwetende bron’ Wikipedia: ‘willekeurige (vaak kleine) tekeningen die zonder vooraf vastgestelde bedoeling gemaakt worden. Veel doodles ontstaan tijdens lessen, vergaderingen of telefoongesprekken’. Welke student heeft zijn collegeblok niet vol staan met doodles?
Met deze app op je iPhone is het dus niet meer noodzakelijk om ongeïnteresseerd je papier in te zitten kleuren, of stiekem de zijkant van je tafel te bekladden tijdens die saaie vergadering. Open Doodle en je hebt een wit vel (van toch zeker wel vier bij zeven centimeter) tot je beschikking om er op los te ‘doodlen’, alsof je nog even snel ontzettend belangrijke zaken op je telefoon moet doen.
Met behulp van vijf verschillende kleuren is het mogelijk om een verjaardagswens te krabbelen en direct vanuit Doodle te mailen. Ook een handgeschreven memo of boodschappenlijstje behoren tot de mogelijkheden omdat je al je doodles op kunt slaan voor later gebruik. Uiteindelijk blijft het toch het leukst om te doodlen ‘zonder vooraf vastgestelde bedoeling’.
‘Apps to impress your friends’, daar hoort Doodle zeker bij volgens de App Store. Echt indruk zie ik mezelf er nog niet mee maken, maar het is een grappige toevoeging aan je app-bibliotheek met een simpele bediening. Wat je nog meer op je iPhone moet hebben ‘to impress your friends’? Hipstamatic om flitsende foto’s te maken, Bump om snel sociale contacten toe te voegen en Shazam Encore om muziek te identificeren.
Comments are closed.