Campus

Sport

Drie seizoenen geleden hockeyden de dames van Dopie nog in de eerste klasse. De toenmalige selectie had zich in korte tijd daarnaar opgewerkt vanuit de derde klasse.

In twee seizoenen tijd legden de vrouwen de omgekeerde weg af, een schijnbaar logisch gevolg van een leegloop. De sterkste speelsters studeerden af en gingen weg, waarna een soort sneeuwbaleffect ontstond: teamgenoten zochten hun hockeyheil bij burgerverenigingen. “Vorig jaar wonnen we voor het eerst weer wedstrijden”, verhaalt Aimee Ferouge. “Dat kwam de sfeer binnen het team zeer ten goede.” Met een sterk verjongde ploeg draait Dopie nu goed mee in de subtop van de derde klasse. Zondag zou een thuiszege in de ‘zespuntenwedstrijd’ tegen Gouda zelfs zicht op een plek voor de play-offs geven, maar de bezoeksters hadden in Delft weinig moeite met Dopie en wonnen met 4-0. Ferouge, die er als spits niet in slaagde een tegentreffer te produceren, schat de promotiekansen vooralsnog niet hoog in: “Gouda en Noordwijk zijn gewoon veel te sterk. Geeft niks, want het gaat best wel goed nu. We bouwen aan de teamband en draaien bovenin mee.” Toch hoopt ze stiekem ooit nog mee te maken dat haar ploeg weer een of twee stapjes hogerop komt: “De prestatiecurve van Dopie verloopt als een sinusbeweging, dus ooit zullen we terugkeren in de eerste klasse. Ik hoop dat ik dat nog meemaak.”


De prestatiecurve van mountainbiker Robby de Bock verloopt voorlopig meer als een opgaande lijn. Anderhalve week geleden werd de Delftse L&R-student uit het Belgische Waasland vierde tijdens de Alanya International MTB Cup-wedstrijd in Turkije. Hij kon daardoor 25 UCI-punten bijschrijven op zijn totaal dat nu op 232 punten staat. Als gevolg steeg hij naar plaats 106 op de UCI-ranking, waarin hij na Van Hoovels, Carabin en Scheire als vierde Belg staat genoteerd. Twee punten vóór zijn illustere landgenoot Sven Nijs.Voor de crossliefhebbers onder de wielrenners staat op 17 december weer de door studentenwielervereniging Wtos georganiseerde Regiocross op het programma. Het evenement vindt plaats bij het Vrederustpad, in het bos achter Ikea (www.wtos.nl/regiocross)Nieuw is het fenomeen European University Games, een initiatief van de Europese studentensportorganisatie Eusa. Het tweejaarlijkse evenement vindt volgend jaar in Cordoba plaats. De Games van 2014 zijn toegewezen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Er komen tien sporten aan bod, waaronder voetbal, volleybal en roeien.

“Wat wij ook van de maatregelen vinden, we moeten kunnen nagaan wat hun effect is”, zegt André Rouvoet, fractieleider van de ChristenUnie. Samen met zijn collega’s van de SP, GroenLinks, D66, PvdA en de PvdD diende hij enkele A-4’tjes vragen in bij onderwijsminister Van Bijsterveldt. Alleen oppositiepartij SGP houdt zich afzijdig.

Beter onderwijs
De oppositie wil precies weten waar het onderwijs aan toe is. Een greep uit de vragen: Hoeveel leraren komen erbij in het onderwijs en wanneer gaan die aan de slag? Hoeveel extra studenten moet de afschaffing van de numerus fixus opleveren? Hoe gaat het kabinet ‘veel beter onderwijs’ verzorgen en hoe kun je dat meten?

Studiefinanciering
Daarnaast hebben ze vragen over de studiefinanciering. Masterstudenten verliezen hun basisbeurs, maar wat krijgen ze daar precies voor terug? Welk deel van de opbrengst van dat sociale leenstelsel wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs?

Termijn
Ook wil de oppositie weten op welke termijn minister Van Bijsterveldt de plannen zal realiseren, hoe de resultaten precies worden gemeten en wanneer daarover verantwoording wordt afgelegd aan de Tweede Kamer.

Onzeker
Of de oppositiepartijen hun zin krijgen, is nog de vraag. “We hopen dat het kabinet ons in staat stelt te meten wat er wordt bereikt, maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Tot nu toe was de bereidheid van het kabinet niet zo groot om eraan mee te werken. Vooral de VVD leek er weinig in te zien, terwijl die partij tijdens de vorige kabinetsperiode zo hamerde op meten en tellen”, zegt Rouvoet.

Vergelijkbare vragen hebben de fracties gesteld aan ministers op andere beleidsterreinen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.