Campus

Sluiproute door het IFFR

Durf jij er nog aan te beginnen, de race om kaartjes te bemachtigen voor de beste films van het filmfestival Rotterdam? Delta geeft je de beste route.


Niks favorieten voor de Tiger Awards, geen ellenlange rijen voor de publiekslievelingen. Sommige programmaonderdelen van het Internationaal Filmfestival Rotterdam passen namelijk gewoon het best bij jóu. Soms vanwege het onderwerp, soms vanwege de bijzondere invalshoek en soms gewoon omdat ze korting geven aan studenten of er gratis hapjes bij serveren.

En als je dan toch érgens moet beginnen, kijk dan naar de documentaire ‘Barefoot Student Army’, over de tijd die twee Australische filmmaaksters tussen augustus 1989 en september 1990 doorbrachten met het Birmese studentenleger. Stevige kost, dus dan is het fijn dat het CJP voor zaterdag 28 januari tussen 11.00 en 18.00 uur in Pathé alvast drie films voor pashouders heeft uitgezocht, mét gratis bier en bitterballen. De films: ‘Shame’, over een seksverslaafde dertiger in Manhattan, ‘Rânia’, grote winnaar van het filmfestival in Rio de Janeiro over een opgroeiende tiener en haar wens om danseres te worden en ‘Oslo, August 31st’, waarin een drugsverslaafde een nieuwe kans op leven probeert te pakken. De makers zijn ook aanwezig en je mag één gast meenemen.


Natuurlijk zijn er een paar algemene hoogtepunten op het festival die je niet mag missen. De film ‘Women on the edge’ bijvoorbeeld, van de Japanse regisseur Kobayashi Masahiro. Daarin komen drie zussen samen in wat er over is van hun ouderlijk huis, na de verwoestende tsunami in Japan. Ook prachtig: ‘A dangerous method’, een historisch drama over Sigmund Freud, Carl Jung, één van zijn patiënten en het begin van de psychoanalyse.

Maar het kan nog leerzamer. Op donderdag 26 januari tussen 10.00 en 18.00 uur vindt de Rotterdam Film Course plaats in het Cinerama Filmtheater, die studenten – jou dus – een andere kant van de wereldcinema laat zien. Thema: de economische crisis. Experts laten zien hoe crisisjaren uit het verleden zijn neergezet op film en hoe de filmmakers van nu de huidige crisis proberen weer te geven op doek. Dat doen ze aan de hand van de zwarte komedie ‘Unfair World’ van Filippos Tsitos en de documentaire ‘Futures Market’ van Mercedes Alvarez.


Maar ja, een beetje TU’er wil experimenteren. Onderzoeken. En: dat kan! Zelfs al heb je nog nooit een camera vastgehad; in Michel Gondry’s Home Movie Factory aan de Meent kan iedereen tussen 11.00 en 18.30 uur aan de slag. Amateurs maken er in sneltreinvaart, tegen speciaal voor het filmfestival gemaakte achtergrondprojecties, samen een korte film. Tegen het IFFR zegt Gondry daarover: “De Home Movie Factory is een manier om mensen uit hun huis te krijgen en om vrienden te maken. Samen trots zijn op een gezamenlijke prestatie. En vooral: om lol te hebben. Met de Home Movie Factory wil ik aantonen dat iédereen creatief is.”

Minstens zo interactief maar veel minder opvallend is het evenement Our broken voice, een ‘subtlemob’ (een variatie op de flashmob die er juist om draait onzichtbaar te blijven) van collectief Circumstance. Gewapend met alleen een mp3-speler worden deelnemers in een filmische ervaring gesleurd vol spanning en plotwendingen. Vaag hè? En dat moet het vooral ook blijven, voor het beste resultaat. Kwestie van verzamelen bij Reality Check (Schouwburgplein 54), op donderdag 26 januari en donderdag 2 februari, om 18.00 uur. Deelname is gratis, maar je moet je wel even opgeven via de website van Circumstance.


Wie durft? Dan mag je meteen meedoen aan Meet your stranger, waarbij je een rol speelt in een mobiele film die zich dagelijks tussen 16.00 en 20.00 uur afspeelt rond het Schouwburgplein. Je smartphone is je souffleur en je tegenspelers ontmoet je op het plein, waar de film zich niet alleen in een echt, maar ook in een virtueel augmented reality-decor afspeelt. Daarna, en na een goede hap, sla je natuurlijk aan het feesten. Waar? Dat staat hieronder, in Time Out.


Internationaal Filmfestival Rotterdam, 25 januari tot en met 5 februari op diverse locaties in Rotterdam. Kaartverkoop start vrijdagavond om 20.00 uur

www.iffr.nl

De Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft (VSSD) is ontevreden over het voornemen van het kabinet om selectie breder in te voeren in het hoger onderwijs. Dit leidt volgens de studentenvakbond tot ontoegankelijker hoger onderwijs in Nederland en ontneemt aankomend studenten de vrijheid om zelf te kiezen voor de opleiding die het beste bij hen past.

Zelfselectie
Ook vreest de VSSD dat bredere selectie leidt tot minder hoogopgeleide jongeren, wat haaks staat op de ambitie van Nederland om tot de top vijf van kenniseconomieën uit te groeien. Volgens de VSSD is zelfselectie, waarbij de aankomend student een advies krijgt en vervolgens zelf beslist, een betere oplossing.

Investeringen
De VSSD stelt dat voor een goede uitvoering van de plannen extra investeringen nodig zijn. Het kabinet heeft echter aangegeven jaarlijks 370 miljoen te willen bezuinigen op het hoger onderwijs en dat maar deels te investeren in verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

VSNU
Op Radio 1 gaf voorzitter Sijbolt Noorda van universiteitenvereniging VSNU vanmorgen commentaar op wat het kabinet doet met het rapport Veerman. Hij stelde dat Zijlstra te werk gaat ‘als een voetbaltrainer die met zijn ploeg wil gaan trainen en eerst zegt, laten we het veld eens gaan omploegen. Dan wordt er natuurlijk geen partij meer gespeeld’. De universiteiten werken al hard aan de uitvoering van de plannen, zegt de VSNU, dus ze staan achter de ideeën van de staatssecretaris. Maar ze redden het niet als er tegelijkertijd bezuinigd wordt.

Realistische financiering
De HBO-raad vindt het goed dat het kabinet ‘onmiddellijk’ begint met de uitvoering van de adviezen van de commissie-Veerman. Want ook de hogescholen vinden dat de onderwijsintensiteit omhoog moet en dat de hogescholen zich meer moeten profileren. Maar een ‘realistische financiering’ ontbreekt volgens de raad. Als er bezuinigd wordt, kunnen de plannen niet goed worden uitgevoerd.

Studiekeuzegesprekken
Volgens studentenbonden LSVb en ISO negeert het kabinet de kern van het rapport-Veerman door niet extra te investeren in het hoger onderwijs, maar er op te bezuinigen. De instellingen krijgen bovendien te veel selectiemogelijkheden: “Studiekeuzegesprekken moeten worden ingevoerd zodat studenten een betere keuze kunnen maken. Ze zijn niet bedoeld als mogelijkheid voor instellingen om alleen de beste studenten te kiezen”, zegt ISO-voorzitter Guy Hendricks.

Geen geld
LSVb-collega Sander Breur vult aan: “Voor de gesprekken is bovendien geen geld beschikbaar. Dus zal de selectie straks alleen gebaseerd worden op examencijfers of een motivatiebrief. Dat heeft weinig voorspellende waarde.”

Voorwaarden
Beide voorzitters betreuren het dat hbo’ers met hun propedeuse op zak niet langer automatisch toegang krijgen tot de universiteit. En dat ook mbo’ers aan meer voorwaarden moeten voldoen voordat ze naar het hbo mogen. “Het kabinet dwarsboomt haar eigen ambities om een groter deel van de bevolking hoger op te leiden”, vindt Breur. “Het maakt de routes naar een diploma juist moeilijker.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.