Een culinair bereide eend op je bord. Dat smaakt naar een nummer van het debuutalbum van de singer/songwriters van Sir James. De bandleden houden wel van een experimentje. Proef zelf maar.
Wat: Culinair popconcert van Sir James
Waar: ‘t Labyrint
Wanneer: vrijdag 21 november (zaterdag 8 november presentatie debuutsingle bij Huszár)
Prijs: €25, uiterlijk 2 dagen van tevoren reserveren via sirjamesband.com
Partyprognose: 8.5
Typisch zo’n gevalletje van ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’. Om hun debuutalbum ‘My love the drunk’ te promoten, dat in januari 2015 verschijnt, bedacht Sir James een heel exclusieve promotoer: chef-kok Simon Lodewijk (Parkheuvel, Inter Scaldes, Le Garage) serveert een compleet acht-gangen-diner tijdens de concerten van de band, geïnspireerd op de nummers van de nieuwe plaat. “We hebben het afgelopen jaar veel opgetreden. Voornamelijk huiskamerconcerten, maar ook op De Parade, het Magneet Festival in Amsterdam en tijdens een toer door Italië. Tussendoor wonnen we de Grote Prijs van Zuid-Holland en de Peter Tetteroo Bokaal van Westerpop – we waren toe aan een experiment”, zegt leadzanger Tommaso Sarri, die deze zomer afstudeerde bij Industrieel Ontwerpen. “We vinden het leuk om samen te werken met mensen uit verschillende vakgebieden. Gitarist Frank van Kasteren, Hammond-organist en harmonicaspeler Anne Punt, basgitarist Ralf Pouw en drummer Joost Wesseling hebben allemaal het conservatorium gedaan, Simon is de broer van een studiegenoot van mij. Hij vertelt zijn verhaal door middel van zijn kookkunst, wij het onze door onze muziek. Waarom niet samen optreden?” En zo geschiedde, onder de toepasselijke naam ‘Op Smaak’. De optredens duren twee uur; precies genoeg tijd om Simon elk gerecht te laten toelichten, en Sir James de anekdotes bij de nummers te laten vertellen.
Hoe smaakt dat eigenlijk, die eerste single ‘Good Morning’, die op 8 november uitkomt? “Dat weet ik zelf ook niet precies”, lacht Tommaso, “het gaat meer om de sfeer van de nummers. Die vertaalt Simon naar gerechten.” Een beetje ‘high end’ is het wel, geeft de zanger toe. “We wilden graag ook eens een ander publiek bereiken dan degenen die naar de popzaaltjes gaan.” Toch is de Op Smaak-toer zeker ook geschikt voor de die hard festivalganger; een kaartje kost 25 euro inclusief diner. Exclusief drank, dat wel.
Het had trouwens maar weinig gescheeld, of het debuutalbum van Sir James was er nooit gekomen. “We zijn al vijf jaar samen, maar deden het naast onze studies. Toen de diploma’s in zicht kwamen, hebben we gezegd: nu moeten we kiezen. Of we maken een plaat, óf we stoppen. Het werd het laatste. We hebben ons een week opgesloten in een huisje in Groningen, en hebben daar het hele album geschreven.” Om dat album betaald te krijgen, zette de band een crowdfundingactie op. Voor 150 euro kon iedereen een nummer laten schrijven. Tommaso: “Dat hebben veel mensen gedaan. Zoveel, dat we hebben besloten daar een apart album van te maken, dat rond december gratis zal verschijnen op SoundCloud. Tim van ’t Hof, een Rotterdamse filmmaker, heeft er een documentaire over gemaakt.”
Een schrale troost voor de Leidenaren, waar het optreden van de Op Smaak-toer al is uitverkocht. Voor de overige optredens, onder andere op 21 november in Delft, zijn nog kaarten beschikbaar. Zin in een voorproefje? Op 8 november presenteert Sir James zijn debuutsingle bij Huszár aan de Hooikade.
Comments are closed.