Education

Russische nanowetenschapper wordt AvL-hoogleraar

Dr. Yaroslav Blanter is door de TU benoemd tot Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar. Hij doet als theoretisch natuurkundige onder meer onderzoek naar qbits, de bouwstenen van een toekomstige kwantumcomputer.


Theoretische natuurkunde wordt maar weinig gepraktiseerd aan de drie technische universiteiten, vertelt de Rus Blanter in vloeiend Nederlands. Sterker nog, zijn sectie is de enige aan de 3TU’s die zich daarop toelegt. “Delft is experimenteel heel sterk, maar er is niet zoveel theorie. Daar ga ik verder.”


Blanter (45), die vanaf 2000 in Delft werkt en die zegt hier tot aan zijn pensioen te willen blijven, werkt binnen de afdeling quantum nanoscience wel veel samen met de experimentele secties die zich bezighouden met nanomechanica. “Maar ik benader de vraag naar de eigenschappen van een op nanoschaal gebouwde brug puur vanuit de theorie.”


Blanter doet onderzoek naar elektronen en de interactie van elektronen met licht. Ook onderzoekt hij qbits, ‘de kleinste stukjes kwantumcomputer’.


Blanter werd geboren in Moskou, promoveerde daar en werkte er twee jaar als universitair docent. Daarna zat hij twee jaar met een beurs in het Duitse Karlsruhe. Daarop volgde een aanstelling van vier jaar in Geneve. Vanuit Delft werkt hij onder meer samen met onderzoeksinstellingen in Italië, Frankrijk, Israël en de Verenigde Staten.


Naast zijn werk is Blanter sinds een jaar of zes actief binnen Wikipedia. Hij zit in verschillende commissies van Wikipedia, zoals de onderzoekscommissie. Die probeert onder meer om de samenwerking tussen de Wikimedia Foundation en onderzoeksorganisaties te verbeteren, zodat er meer en betere artikelen op Wikipedia gepubliceerd kunnen worden. Blanter spreekt Russisch, Frans, Duits en Nederlands. “De talen van de landen waar ik ooit belasting moest betalen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.