Education

Russische miljoenen voor hoogleraar

Rusland geeft 3,3 miljoen euro aan de Amsterdamse hoogleraar Peter Sloot. Daarmee gaat hij aan de staatsuniversiteit in Sint-Petersburg een promotieprogramma en een onderzoekslaboratorium opzetten.

Ter vergelijking: de grootste Nederlandse onderzoeksbeurs is de Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Die is even hoog als een zogeheten advanced grant van de Europese onderzoeksraad ERC, hoewel die in sommige gevallen nog kan oplopen tot 3,5 miljoen euro.

Calamiteiten
Sloot gaat een onderzoek opzetten naar urgent computing, oftewel software voor calamiteiten. Tijdens een overstroming, pandemie of terroristische aanval kunnen computers van pas komen bij het verzamelen en analyseren van informatie.

De Russische overheid kende voor het eerst zulke subsidies toe aan internationaal gerenommeerde wetenschappers. Ze zijn bedoeld voor een periode van drie jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar.

Zo hard zal de knip niet worden, zei de minister donderdag in de Studentenkamer, het officiële overleg met de studentenbonden. Immers, in sommige gevallen kunnen studenten zonder bachelordiploma toch voorwaardelijk worden toegelaten tot een masteropleiding. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn geweest of bestuurswerk hebben gedaan. Ook weegt mee of studenten maar één keer per jaar aan hun masteropleiding mogen beginnen of vaker.

Het wetsvoorstel over de ‘halfzachte’ knip en alle uitzonderingen op de regel is onderweg naar de Tweede Kamer en zal dit voorjaar worden behandeld. Als de Kamer akkoord gaat, zal de maatregel gelden voor de huidige eerstejaars, die in 2012-2013 een masteropleiding kiezen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.