Het Rathenau Instituut houdt op donderdag 18 juni de Conferentie Wetenschap & Maatschappij op verzoek van de Nationale Wetenschapsagenda.
Afgelopen voorjaar konden burgers bij de nationale wetenschapsagenda opgeven welke vragen ze door wetenschappers onderzocht wilden zien. Er kwamen 11.000 reacties op. Die zijn op 18 juni het onderwerp van gesprek. Dat is een unicum in de Nederlandse geschiedenis, meldt het Rathenau Instituut.
De resultaten van de conferentie worden aan het einde van de dag aangeboden aan Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, voorzitters van de Kenniscoalitie. Zij nemen de uitkomsten mee bij de totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda die eind november 2015 gereed is.
Onderzoeker Edwin Horlings schreef al op zijn weblog dat die klus niet eenvoudig is, en ook niet van gevaren ontbloot. Want hoe brouw je van 11.000 vragen een kennisagenda?
Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut: Wij zorgen op deze conferentie dat de samenleving mee kan praten over de verrijking van de vragen die onder de noemer ‘breed maatschappelijk’ zijn ingediend via de site van de Nationale Wetenschapsagenda. Ons doel is om te laten zien dat een gesprek met de samenleving leidt tot verrijking en verdieping van de ingediende vragen aan de wetenschap.’
Peters: ‘Wij gaan de ingediende vragen niet zelf beoordelen of wegstrepen. Door alle maatschappelijke kanten te belichten, hopen we de vragen duidelijker te krijgen. Waar moeten wetenschappers vooral aan denken als ze aan de slag gaan met deze vragen? Over welke nationale en internationale ontwikkelingen maken mensen zich nu zorgen als we kijken naar de ingediende vragen?
Lees hier het volledige programma van de conferentie.
Comments are closed.