Education

Protest VSSD tegen dure tweede master

Bèta- en techniekstudies moeten worden ontzien bij de wijziging van de Wet op Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW).

Dat schrijft de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft (VSSD) in een open brief aan de Eerste Kamer. Onderdeel van het wijzigingsvoorstel is dat voor een tweede opleiding instellingscollegegeld betaald moet worden.

Bij dat laatste worden uitzonderingen gemaakt voor opleidingen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De VSSD onderschrijft die keuze, maar vindt dat de uitzondering ook moet gelden voor het bèta- en techniekonderwijs.

“De overheid wil graag dat Nederland een kenniseconomie wordt, vandaar dat het logisch is om voor opleidingen op het gebied van onderwijs een uitzondering te maken”, schrijft de VSSD, dat daarbij aantekent: “Naast opleidingen op het gebied van onderwijs zijn er echter ook techniek- en bètastudenten nodig om de kenniseconomie op te bouwen.”

Onbetaalbaar

Het aantal bèta- en techniekstudenten dat kiest voor een tweede master zal volgens de VSSD sterk afnemen als het wetsvoorstel wordt aangenomen omdat een tweede studie dan onbetaalbaar wordt. Een tweede master in een techniek- of bètastudie is volgens de vereniging ‘aanzienlijk duurder’ dan andere masters. Reden is dat aan deze masters hoge kosten zijn verbonden en de universiteiten een hoog instellingscollegegeld zullen vragen`om die kostendekkend te houden.

Gevreesd wordt dat het collegegeld daardor duizenden euro’s zal bedragen. De kosten voor de tweede master komen volledig voor rekening van de student, die dat zal moeten lenen, stelt de VSSD.

Theaterjongste. Zo wordt Niek Lemans (21, derdejaars civiele techniek) genoemd door zijn collega’s, voornamelijk studenten. Of dat inhoudt dat hij de vervelende klusjes moet doen? “Nee hoor. Samen uit, samen thuis, hè.” Sinds januari werkt Lemans in Theater de Veste. Via een vriend werd hij op het baantje gewezen. “Bij de sollicitatie vroegen ze of ik van een biertje hield. Erg grappig.” Hij heeft het in die korte tijd al prima naar zijn zin. “Ik woon op tweehonderd meter van mijn werk, veel collega’s wonen ook om de hoek. Handig dus als je nog eens blijft hangen.”
Gezelligheid is belangrijk, maar het blijft natuurlijk werk. Soms begint Lemans om 18.45 uur, dan weer om 19.30 uur. De zichtbare arbeid, althans wat de bezoeker ziet, bestaat vooral uit jassen ophangen en drank uitschenken. Daarna, als het publiek in de zaal zit en de stilte is teruggekeerd, wacht de afwas. “En dat is meestal een aardige berg. Geen voorstelling voor ons, helaas.” Is er een pauze dan wacht een pauzedrankje voor de bezoeker, van tevoren klaargezet. “Om de bekende rijen te voorkomen.” En uiteraard gaan de jassen na afloop weer retour.
Lemans haalt tijdens het gesprek een paar keer de goede sfeer aan. “Afgelopen donderdag stelde iemand voor om ál het werk positief te benaderen. ‘Wil je afwassen?’ ‘Ja, graag’ Lachen.” Binnenkort mag hij voor het eerst een artiest opvangen. En hoewel dat een grote naam kan zijn, blijft het toch gewoon een mens die zich aan regels moet houden. “Een collega vertelde dat hij Hans Teeuwen eens vriendelijk moest verzoeken om zijn joint uit te maken. Het rookverbod geldt ook voor de kleedkamer.”
Wie moet werken, ziet dus niets van een optreden. “Maar als je vrij bent en een voorstelling is niet uitverkocht, mag je er gratis heen.” Voorkeur voor een artiest? “Nou…ik kom uit Almelo,” begint Lemans, “dus Herman Finkers staat wel hoog op de lijst.”

Bijbaan: Theatermedewerker
Verdiensten: €7,50
Opvallend: Mag gratis naar voorstellingen toe

Dat schrijft de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft (VSSD) in een open brief aan de Eerste Kamer. Onderdeel van het wijzigingsvoorstel is dat voor een tweede master instellingscollegegeld betaald moet worden.

Bij dat laatste worden uitzonderingen gemaakt voor opleidingen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De VSSD onderschrijft die keuze, maar vindt dat de uitzondering ook moet gelden voor het bèta- en techniekonderwijs.

“De overheid wil graag dat Nederland een kenniseconomie wordt, vandaar dat het logisch is om voor opleidingen op het gebied van onderwijs een uitzondering te maken”, schrijft de VSSD, die daarbij aantekent: “Naast opleidingen op het gebied van onderwijs zijn er echter ook techniek- en bètastudenten nodig om de kenniseconomie op te bouwen.”

Onbetaalbaar

Het aantal bèta- en techniekstudenten dat kiest voor een tweede master zal volgens de VSSD sterk afnemen als het wetsvoorstel wordt aangenomen omdat een tweede studie dan onbetaalbaar wordt. Een dergelijke master in een techniek- of bètastudie is volgens de vereniging ‘aanzienlijk duurder’ dan andere masters. Reden is dat aan deze masters hoge kosten zijn verbonden en de universiteiten een hoog instellingscollegegeld zullen vragen om die kostendekkend te houden.

Gevreesd wordt dat het collegegeld daardoor duizenden euro’s zal bedragen. De kosten voor de tweede master komen volledig voor rekening van de student, die dat zal moeten lenen, stelt de VSSD.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.