Schaatsers trainen in groepsverband is niet altijd verstandig. Elke rijder heeft namelijk zijn eigen, optimale manier om een bochtje te nemen.
Een opmerkelijke conclusie voor een werktuigbouwkundig bachelor-eindproject van Jan Willem Feitsma (22), Arjan Vermeulen (22), Michiel Dondorp (22) en Joost Zegers (22).
Als wedstrijdschaatser is maar één ding belangrijk: zo snel mogelijk gaan, en lekker efficiënt door de bochten. Daar kun je een optimale slagfrequentie voor berekenen. En dan wordt topsport opeens iets technisch, waar vier TU-studenten nog een bachelortitel aan verdienen ook.
Maar efficiënt schaatsen, wat is dat eigenlijk? “Dat is een slagfrequentie die de schaatser als het minst energievretend ervaart”, legt Jan Willem Feitsma uit. “De prestatie van een schaatser hangt af van zijn fysieke capaciteiten en zijn vaardigheid om deze om te zetten in snelheid op het ijs. Elke schaatser blijkt zijn eigen voorkeur te hebben voor een bepaalde slagfrequentie. En bij 74 procent van de schaatsers blijkt dat de slagfrequentie die ze zelf kiezen, tot het laagste inspanningsniveau leidt.” Vanuit die wetenschap zou je pas moeten werken aan het optimaliseren van de schaatstechniek, menen de studenten.
De proefpersonen voor het onderzoek waren twaalf leden van studentenschaatsvereniging ELS. Feitsma: “We kenden die jongens en ze vonden het superleuk om mee te werken. ‘Hier kunnen we zelf echt wat mee’, was hun reactie. Dat is natuurlijk geweldig.”
Op de Vrije Universiteit in Amsterdam mochten de studenten een lopende band gebruiken die eigenlijk wordt ingezet bij fietsonderzoeken. “Wij hebben de schaatsers daar een kwartslag gedraaid op gezet, waarbij ze door de knieën gebogen zijwaarts moesten stappen”, vertelt Feitsma. “Zo konden we de bochten het beste simuleren.” De kunst was om een bepaald vermogen te schaatsen en de slagkracht zo te variëren, dat het vermogen gelijk bleef. “Wat opviel, was dat sommige schaatsers een duidelijke voorkeursfrequentie hebben. Misschien omdat ze daarop trainen, maar het kan ook aanleg zijn.”
Een duidelijke eindconclusie konden de studenten niet verbinden aan hun onderzoek. “Behalve dan dat aan een dergelijk onderzoek voor elke schaatsers individuele conclusies te verbinden zijn”, merkt Feitsma droogjes op. En dat is in de schaatstraining al heel wat waard. Voor de studenten zelf was de belangrijkste conclusie van hun bachelor-eindproject misschien wel dat onderzoek doen niet alleen een kwestie is van veel lezen en rekenen. “Het betekent ook een hoop rompslomp”, bekent Feitsma. “Onderling verliep alles prima. We zijn een paar keer met elkaar gaan stappen en de sfeer was goed. Maar het was heel frustrerend hoe lang het soms duurde om iets geregeld te krijgen. Alleen het reserveren van de schaatsband al, bijvoorbeeld.” Geen centje pijn dus bij het afronden van hun bachelor.
Onderzoek: ‘Efficiënt bochten schaatsen met de juiste slagfrequentie’
Eindcijfer: 7
Volgens een woordvoerder van DUO (de voormalige Informatie Beheer Groep) werd het lek ontdekt toen de studente twitterde dat zij de studieschuld van een Amsterdamse student te zien kreeg. Dat gebeurde toen zijn met haar DigiD inlogde op de DUO-website. Een journalist van RTL-Nieuws belde daarop met DUO. De site werd vervolgens uit de lucht gehaald.
Veel sitebezoekers
DUO wijt de fout aan de grote hoeveelheid sitebezoekers op vrijdagmiddag. “Op vrijdag sturen wij altijd een mailing naar studenten dat er een bericht voor hen klaarstaat. Doordat dit keer heel veel mensen tegelijk inlogden, werden de gegevens van een student aan die van de ander geknoopt.”
Gegevens wijzigen
Volgens DUO zijn er mogelijk meer studenten geweest die inzicht kregen in andermans gegevens. Of de studente de gegevens ook kon wijzigen – bijvoorbeeld de studiefinanciering stopzetten of de ov-jaarkaart opzeggen – weet DUO niet.
De website van DUO ’staat op een kier’ totdat het lek gerepareerd is, zegt de woordvoerder. “Daarmee ondervang je het risico dat het weer gebeurt”.
Comments are closed.