Education

Parijs beste studentenstad

Amsterdam staat op plaats 36 van de beste studentensteden ter wereld. Parijs zou de beste studentenstad ter wereld zijn, gevolgd door Londen, Boston, Melbourne en Wenen.


Het Britse rankingbureau QS stelde de ranglijst van ‘Best student cities’ samen. De Verenigde Staten heeft met zes steden de meeste in de top 50 staan, gevolgd door Australië met vijf. Dat land scoort vooral hoog omdat het veel buitenlandse studenten trekt.


De lijst moet wel met een korrel zout worden genomen. Een typische studentenstad als Groningen maakte geen kans op een plekje, omdat alleen steden met meer dan 250 duizend inwoners en minimaal twee ‘gerankte’ hogeronderwijsinstellingen in aanmerking kwamen voor de ranglijst. Volgens QS bestaan er wereldwijd 98 van zulke steden. De scores van de beste vijftig zijn nu gepubliceerd.


Criteria voor de lijst waren: het aantal universiteiten en hun plaats in internationale rankings, het aantal (buitenlandse) studenten in een stad en het percentage buitenlandse studenten ten opzichte van het totaal. Ook voor instellingen waarvan werkgevers zeggen dat ze ‘excellente’ studenten afleveren krijgen steden punten. Verder werd gekeken naar de hoogte van het collegegeld, huurprijzen en kosten van levensonderhoud.


Amsterdam krijgt de minste punten (44) voor betaalbaarheid en de meeste voor ‘quality of living’: 96,5 van de honderd punten. Op dit punt leunt de ranglijst overigens op de resultaten van de ‘Mercer quality of life survey 2011’, waarin maar vijftig steden zijn opgenomen. De studentensteden die niet op die lijst stonden kregen standaard slechts vijftig punten toegekend. Waren zij wel beoordeeld door Mercer, dan zouden Moskou, Shanghai, Santiago en Philadelphia waarschijnlijk hoger zijn geëindigd dan Amsterdam.

Dat zegt een anonieme studente in hogeschoolkrant Havana. Vologens haar lagen de tentamenopgaven in dezelfde ruimte opgeslagen als de toets die de surveillanten moesten uitreiken aan de jongerejaars. De surveillanten konden tentamens doorkijken en meenemen en dat zou ook zijn gebeurd.

Zoeken
Een woordvoerder van het onderwijsbureau van de hogeschool kan zich niet voorstellen dat dit werkelijk is gebeurd: “Surveillanten die de sleutel van het hok kregen, hadden echt geen tijd om naar hartenlust te zoeken. Er is altijd een coördinator die oplet of er geen gekke dingen gebeuren.”

Stelen
Havana weet ook te melden dat studenten commerciële economie er vorig jaar in slaagden een tentamen te stelen door via het systeemplafond de opslagruimte binnen te dringen. Ze verkochten de opgaven aan medestudenten. De fraude werd op tijd ontdekt en de studenten kregen een ander tentamen voorgeschoteld. Maar de daders werden niet gepakt.

Voorkomen
Een woordvoerder van de hogeschool stelt dat het moeilijk is om alle fraude uit te bannen. “Spieken bestaat sinds mensenheugenis en het gebeurt overal in het onderwijs. Je probeert het natuurlijk te voorkomen en als wij horen van een leemte die we nog niet kennen, dan doen we er iets aan.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.