Education

Over planeten en merknamen

Iedereen mag meedenken over de toekomst van de universiteit. Want: ‘Als één ding op een universiteit niet werkt, dat is het top down van alles bedenken en verwachten dat iedereen erachteraan loopt’, zei collegevoorzitter Van den Berg in april in Delta.

En dus komt het college van bestuur naar je toe deze zomer.


Tijdens zogeheten town hall meetings kunnen medewerkers hun mening laten horen. Op maandag 19 september was er voor Technische Natuurwetenschappen zo’n bijeenkomst. In een half gevulde collegezaal in de aula drukte Van den Berg de aanwezigen nog eens op het hart: “Niet allemaal goed luisteren omdat ‘ik het weet’, nee: andersom.”


Toen hij vervolgens een beeld schetste van de TU en haar buitenwacht – verbeeld als planeten rond de universiteit – en de mogelijke manieren om op ze in te spelen, leverde dat meer vragen op dan meningen. Medewerkers wilden vooral de visie van het college horen.


Bijvoorbeeld over de ‘planeet’ studenten. “Waarom kunnen we studenten niet wegsturen als ze maar één vakje volgen of maar vijf studiepunten halen in een jaar”, vroeg een man. “Het college kijkt ons er op aan, maar wij kunnen er niets aan doen.” De universiteit mag studenten wettelijk niet wegsturen, maar alleen een bindend studieadvies in het eerste jaar geven, antwoordde Van den Berg. “We mogen na twee jaar toch wel een propedeuse verlangen?” vond de medewerker. Directeur onderwijs Rob Mudde zei dat de TU daar nog ‘een slag’ in zou kunnen maken.

De ‘planeet’ bedrijfsleven dan. Universiteiten en onderzoeksinstituten moeten er van het kabinet beter mee samenwerken binnen de topsectoren high tech, energie, creatieve industrie, logistiek, agrofood, tuinbouw, life sciences, water en chemie. Gevraagd naar zijn mening sprak Van den Berg van oude wijn in nieuwe zakken. “Alleen kleinere zakken. Eén miljard minder.” ‘Zorgelijk’ noemde hij de verdeling van het onderzoeksgeld. “Krijgt onderzoeksfinancier NWO wel de kans om onderzoek door te meten op kwaliteit, of krijgen die topsectoren daar meer over te zeggen?”

De planeet academe, ofwel andere universiteiten, kwam ook ter sprake. Zorgen waren er over de merknaam TU Delft bij samenwerking met Rotterdam en Leiden, maar volgens Van den Berg ‘gooi je je naam natuurlijk niet weg’. “Ongetwijfeld zal science & technology een van de domeinen worden” zei hij. “Daar zul je dan de naam Delft aan plakken. Het aantal studenten is eenderde: dat poets je niet zomaar weg. De merknaam Delft hoort er absoluut bij. Je kunt dan Delft Institute of Technology heten bijvoorbeeld.”


Tot slot ontbrak volgens een toehoorder een planeet: die van de alumni, belangrijk voor financiering van de TU. Van den Berg zei dat hij hen niet meteen geld gaat vragen, maar daar de tijd voor wil nemen.


www.delta.tudelft.nl/23095

Het bericht in de Telegraaf, dat door diverse media werd overgenomen, leidde tot de nodige verwarring. De Amsterdamse Dienst Wonen, die zich volgens de Telegraaf te gedetailleerd bemoeit met de manier waarop mensen samenleven, laat weten dat zij alleen over woningen in de sociale sector gaat.

Die woningen zijn bedoeld voor mensen met weinig geld. Daarom zijn er regels tegen misbruik. Zo is onderverhuur sinds jaar en dag verboden. Samenwonen is alleen toegestaan als de bewoners een ‘duurzaam gemeenschappelijke huishouding’ voeren.

Als een huisjesmelker een huis uit de sociale sector koopt, mag hij er niet zomaar een studentenhuis van maken. Dat mag alleen als hij er zelf ook woont. Ouders die een goedkope woning voor hun studerende zoon of dochter willen kopen, moeten er dus voor zorgen dat deze mede-eigenaar wordt. Anders mag er niet worden onderverhuurd.

De Telegraaf meldde verder dat Amsterdam “een streep wil halen door woongroepen in de stad”, maar ook dat is volgens de Dienst Wonen niet juist. Wel wordt de woonverordening technisch aangepast om illegale verhuurpraktijken beter aan te kunnen pakken. “We willen niet dat er in een sociale huurwoning van zestig vierkante meter ineens tien matrassen worden verhuurd met als argument dat het een woongroep is.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.