Education

Oppositie kan geen vuist maken in Eerste Kamer

Aanvankelijk leek de oppositie de verkiezingen te winnen. Maar als de SGP de regeringspartijen steunt, krijgen die waarschijnlijk toch een nipte meerderheid in de Eerste Kamer. Dan kan staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn plannen doorzetten.

Voor het hoger onderwijs hangt veel van deze verkiezingen af. De oppositie moet weinig hebben van de maatregelen tegen langstudeerders en kijkt ook met afgrijzen naar de tijdelijke bezuinigingen op hoger onderwijs. De linkse partijen zouden die plannen graag in de Eerste Kamer tegenhouden.

‘VVD ook tegen’
“We gaan daar heel kritisch naar kijken”, zei Marleen Barth, nummer één op de lijst van de PvdA voor de Eerste kamer. Ze liet er geen misverstand over bestaan dat ze tegen de boete is. Volgens haar zou regeringspartij VVD er eigenlijk ook niet achter staan en daar ziet ze dan ook kansen voor “een mooie samenwerking”.
Ook Tofik Dibi van GroenLinks noemde de langstudeermaatregel van het kabinet één van de plannen waar de senaat een stokje voor kan steken. “De coalitie zal open moeten staan voor onderhandelingen met de oppositie”, zei hij.

Voorzichtigheid
Aanvankelijk leken de coalitiepartijen op 35 zetels uit te komen: niet genoeg voor een meerderheid, ook niet als de SGP zou bijspringen. Maar in de loop van de avond bleek de uitslag voor de regering toch beter uit te pakken: 37 zetels in de voorlopige uitslag. Als de SGP meetelt, is er zelfs een meerderheid van 38 zetels. Ook de ouderenpartij 50Plus van Jan Nagel krijgt een zetel. Maar het is onduidelijk hoe die partij over hoger onderwijs denkt.
Voorzichtigheid is geboden, want het zijn getrapte verkiezingen: pas op 23 mei zullen de leden van de Provinciale Staten hun stem voor de Eerste Kamer uitbrengen. De uitkomst kan afwijken van de verkiezingsuitslag van gisteren, bijvoorbeeld als iemand een ongeldige stem uitbrengt of er dissidenten tussen de provinciale CDA’ers en VVD’ers zitten.

Deadline
Meerderheid of niet, het is nog niet zeker dat staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn plannen op tijd door de Tweede en Eerste Kamer weet te loodsen. Er is nog maar weinig tijd voordat het nieuwe studiejaar begint en de Eerste Kamer neemt meestal de tijd om over een nieuwe wet te oordelen. Mocht hij de deadline missen, dan kan het verhoogde collegegeld voor langstudeerders pas een jaar later in rekening worden gebracht.

Het was dus een 1 aprilgrap van de ict-groep en de facilitaire ondersteuners van de faculteit. Zij stuurden hun collega’s 26 maart al een echt lijkende e-mail met daarin de boodschap dat het betaald parkeren het eerst ingevoerd zou worden op de parkeerterreinen tussen de Keverling Buismanweg en de Pieter Calandweg, en wel vanaf ‘komende donderdag’.

De datum 1 april stond niet in de mail, maar een enkele scherpe lezer had meteen door wat er aan de hand was. Andere mensen reageerden boos. Volgens een van de bedenkers van de grap, ict-medewerker Floris Krijgsman, was de mail de afgelopen dagen het belangrijkste onderwerp van gesprek bij de koffieautomaten bij civiel.

Vanmorgen zou het dan zover zijn. Mannen met gele hesjes aan en politiepetten op stonden bij een slagboom te wachten op medewerkers die aan hun werkdag wilden beginnen. Betalen moesten ze, alleen niet voor een parkeerplaats, maar voor een goed doel: Homeless Child. In totaal is er een kleine 160 euro opgehaald. Volgens Krijgsman konden zijn collega’s de grap wel waarderen, eentje reed boos door.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.